Лікарі Охматдиту підписали прижиттєву згоду на посмертне донорство

Лікарі Охматдиту підписали прижиттєву згоду на посмертне донорство

Фото
Укрінформ
Близько двох десятків лікарів та медичних працівників Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" підписали прижиттєву згоду на посмертне донорство.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Трансплантаційна команда лікарні, медичні працівники та представники адміністрації НДСЛ "Охматдит" доєдналися до флешмобу медиків та підписали прижиттєві згоди на посмертне донорство органів.

"Ми вирішили своїм прикладом показати, що трансплантація в Україні може бути, вона безпечна, вона необхідна. Інформація про потенційного донора недоступна нікому, лише транспланткоординатору, який приймає заяву на посмертну донацію органів. 

Лікарі Охматдиту підписали прижиттєву згоду на посмертне донорство / Фото: Наталія Молчанова, Укрінформ

В Україні згідно з законом про трансплантацію існує презумпція незгоди. Тобто ми всі після смерті не згодні на забір органів. Це потребує спілкування з родичами, багато хто з них в такий важкий для себе момент сумнівається, але ця згода, сподіваємося, дасть змогу родичам прийняти правильне рішення, тому що один донор - це вісім врятованих життів", - розповів журналістам хірург-трансплантолог лікарні "Охматдит" Олег Годік.

Читайте також: В Охматдиті планують збільшити кількість трансплантацій кісткового мозку й нирок

В подальшому, за його словами, коли в застосунку Дія запрацює опція на згоду на посмертне донорство, інформація про донора не буде доступна навіть для транспланткоординаторів, і буде відкрита тільки у разі смерті потенційного донора.

Поки в "Дії" не запрацювала опція на посмертне донорство, кожен охочий, за словами Годіка, може звернутися до одного з 44 центрів трансплантації до транспланткоординатора. Потрібно мати при собі паспорт та ідентифікаційний код.

"Транспланткоординатор внесе всі дані в електронний реєстр донорів та реципієнтів. При цьому потенційний донор не повинен проходити якісь медичні огляди", - зауважив Годік.

Він додав, що на сьогодні понад 50% трансплантацій в Україні відбувається від посмертних донорів. Нині лише в Охматдиті понад два десятки дітей чекають на органну трансплантацію від неродинного донора. Ці пацієнти роками живуть в Охматдиті, тричі на тиждень проходять чотиригодинну процедуру гемодіалізу та чекають на рятівну пересадку.

Читайте також: У львівській лікарні пересадили хворим сім органів за шість днів

В Охматдиті трансплантація розпочалася лише в березні 2021 року. З того часу в лікарні зробили 15 дитячих трансплантацій нирки.

Загалом в Україні за 2021 рік було проведено 331 трансплантацію, з них 169 - від посмертних донорів.

До акції на підтримку добровільного прижиттєвого донорства доєдналися медики з інших лікарень та регіонів - медичної мережі "Добробут", клінічної лікарні "Феофанія".

Як повідомляв Укрінформ, у бюджеті на 2022 рік закладено 939,5 млн грн на трансплантацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-