Що відомо про скандальні вибори у Могилянці

Що відомо про скандальні вибори у Могилянці

Укрінформ
Студенти Академії готуються до протесту, вимагаючи відставки очільника МОН, підписання контракту з обраним президентом НаУКМА та автономії українських університетів

27 січня в Києво-Могилянській академії відбувся другий тур виборів президента вишу. За посаду змагалися два кандидати – Олександра Гуменна та Сергій Квіт. Останній набрав 52,80% голосів. Його конкурентка – 42,92%. Здавалося б, усе очевидно: переможця обрали, і тепер Міністерство освіти і науки має укласти з ним контракт. Втім, у МОН не поспішають, і ось чому: в день виборів група з 8-10 чоловік у масках викрала одну із урн для голосування, а другу облила зеленкою. На місце подій викликали поліцію, яка знайшла неушкоджену скриньку під парканом. Виборча комісія змогла підбити підсумки голосування, адже кількість виданих та вилучених бюлетенів у викраденій та зіпсованій скринях зійшлася. Однак саме через цей інцидент Міносвіти не хоче визнати результати виборів у КМА та призначить новий конкурс. «Прозорий та без порушень», – зазначив очільник відомства.

Укрінформ зібрав усю наявну на сьогодні інформацію про вибори у Києво-Могилянській академії.

МОН: «Результатів виборів не визнаємо, оголосимо повторні»

В ексклюзивному коментарі Укрінформу міністр освіти та науки Сергій Шкарлет повідомив, що визнати вибори, які відбувалися не у відповідності з процедурою, міністерство не може.

«Всі ці порушення викладені спостерігачем, який від МОН був у закладі вищої освіти і спостерігав за цими виборами. Там була залучена поліція, ми запросили і записи з камер відеоспостереження, де чітко було видно, що є ознаки того, що виборча скринька залишала виборчу дільницю майже на годину. Коли хтось знайшов цю скриньку чи на сусідній вулиці, чи на будівельному майданчику, скринька була розбита, чи ту вони повернули чи іншу – багато питань можна задавати. Тому як міністр, як колишній ректор, я точно не визнаю ці вибори».

Більш того, наголосив він, буде наказ про проведення повторних виборів.

«Хай обирає колектив (НаУКМА. – Ред.), але чесно, прозоро, без порушення процедури, без вкрадених, залитих фарбою, пошкоджених скриньок… Ми підпишемо контракт з будь-ким», – додав Шкарлет.

За словами міністра, повідомлення щодо порушення процедури виборів, окрім повідомлення спостерігача від МОН, було і від одного з кандидатів на виборах у НаУКМА – в.о. президента НаУКМА Олександри Гуменної.

У свою чергу, пані Гуменна на своїй сторінці у Facebook повідомила, що не вважає, що вибори були проведені з дотриманням всіх вимог і процедур.

«Демократичний процес був порушений. Чесність результатів виборів під великим питанням», – написала вона.

Однак наголосила, що «задля збереження Могилянки, її безпеки і розблокування шляху для її подальшого руху», має намір написати лист з відкликанням своєї заяви з МОН.

Крім того, Олександра Гуменна зазначила, що не збирається брати участі в наступних виборах, якщо такі відбудуться. І додала, що відкинула пропозицію МОН подовжити термін виконання обов’язків в.о. президента.

Втім, повернімося до позиції МОН. Пан Шкарлет повідомив Укрінформу, що на сьогодні виконуючим обов’язки президента НаУКМА призначено Дениса Азарова.

«Для того, щоб забезпечити подальше неупереджене управління закладом освіти… був призначений керівник з середовища Києво-Могилянської академії – декан юридичного факультету пан Денис Азаров», – сказав він.

На уточнююче запитання на підставі чого було прийнято рішення про невизнання результатів конкурсу в НаУКМА, а також коли буде оголошено новий конкурс, міністр зазначив: «У законі є чітко встановлені терміни. Відповідно до них, в найкоротший термін, який вимагає законодавство, буде оголошено ці вибори. Є мінімум два місяці на подачу документів, самий мінімальний час: на проведення агітації, час на перевірку документів. Після цього будуть проведені вибори. Щодо підстав невизнання результатів конкурсу… Рішення було ухвалене на підставі тих попередніх документів, які у мене є… Я особисто не бачу підстав для затвердження результатів цих виборів. Якщо експертно-кадрова комісія, спостерігач від МОН переконають мене в тому, що результати виборів є об’єктивними при скриньках, які були винесені поза межі дільниці, які були залиті, пошкоджені, якщо це переконає мене, що вибори відбулися відповідно до норм, процедури, то ми їх ухвалимо».

Сергій Квіт: «Якщо МОН не підпише контракт – не виключаю звернення до суду»

Переможець виборів на посаду президента Могилянки Сергій Квіт в коментарі «Радіо Свобода» заявив, що Міністерство освіти і науки не мають повноважень не визнавати результати виборів.

Сергій Квіт
Сергій Квіт

«В нас є оргкомітет виборів, виборча комісія Києво-Могилянської академії, в нас всі наші організації – ми їх називаємо внутрішні стейкхолдери – також найближчі зовнішні стейкхолдери, це і виборча комісія, наприклад, і профспілка, і Вчена рада, і наглядова рада, всі студентські організації – всі визнали результати виборів. Результати виборів визнали кандидати, тобто я і Оксана Віталіївна Гуменна. Визнали всі, тобто нема таких, хто не визнав би. Тому в міністерства немає такого права – не визнавати», – сказав пан Квіт.

 «Зі свого боку, як кандидат, я можу звертатися до суду, якщо зі мною не буде підписуватися контракт. Але про такий перебіг подій я поки не поінформований, про непідписання контракту офіційно... Якщо вже відбулося волевиявлення могилянської громади, то я повинен також долучатися до того, щоб відстоювати це волевиявлення. Плюс, звичайно, формально, оскільки я є суб’єктом виборів, то це також зачіпає й мої інтереси. Якщо будуть оголошені наступні вибори, перше, що я буду робити – я буду звертатися до суду, звичайно… Тут важко просто передбачити, що може бути у відповідь, яка може бути реакція суду, наскільки вона буде оперативною. Але я маю цей намір бути президентом, і університет мене підтримує», – додав Сергій Квіт.

Голова виборчої комісії: «Квіта обрано президентом КМА законно, вибори – відбулися»

«Під час голосування 27 січня 2022 року орієнтовно о 13.30 невідомі особи (11 чоловіків чітко зафіксовані на 5 відеокамерах) намагалися зірвати голосування: викрали одну скриньку з бюлетенями і влили зелену рідину в іншу. Поліція оперативно приїхала, склала протокол, а згодом патрульні поліцейські знайшли і повернули викрадену скриньку», – повідомляє голова Виборчої комісії з виборів президента Національного університету «Києво-Могилянська академія» Володимир Венгер.

За його словами, голосування на дільниці не зупинялося і було проведено з дотриманням усіх вимог закону та інших нормативних актів».

«Під час підрахунку голосів Виборча комісія колегіально прийняла рішення оглядати, відкривати скриньки та підраховувати бюлетені по кожній скриньці окремо. Всі скриньки та всі бюлетені було визнано належними та такими, що можуть бути врахованими для встановлення результатів виборів», – наголосив він.

Щодо викраденої скриньки, то на ній було окремо і додатково перевірено цілісність пломб. Зрештою, цілісність і самої скриньки.

«Все було цілим і опечатано коректно. Був невеличкий скол (дірка від падіння, напевно) через який, не пошкодивши аркуші, не можна було витягнути чи докинути бюлетень. Всі бюлетені було додатково оглянуто (кожен окремо), дійсність підписів та печатки на ВСІХ бюлетенях визнано, і виборчою комісією одноголосно прийнято колегіальне рішення ці бюлетені врахувати», – додав голова виборчої комісії

Тобто кількість виданих бюлетенів і бюлетенів в скриньках співпали.

«Всі ці процедури відбувалися за присутності спостерігачів та обох кандидатів. Обоє кандидатів та їх спостерігачі, а також представник Міністерства освіти і науки підтримали такі рішення та процедури. Також здійснювався відеозапис... Хочу додатково наголосити, що навіть без врахування результатів викраденої скриньки (тобто в двох основних) безсумнівними є 351 бюлетень, з них: Гуменна О.В. – 151, Квіт С.М. – 184, не підтримую жодного кандидата – 16, недійсних – 0. У скриньці N3 виявлено 94 бюлетені: Гуменна О.В.- 40, Квіт С.М.- 51, не підтримую жодного кандидата – 2, недійсний – 1».

Тобто, врахування чи неврахування третьої скриньки, зауважив він, не впливає на результат.

«Вибори, відповідно до частини третьої статті 42 Закону України «Про вищу освіту» відбулися. Це було визнано одноголосно рішенням виборчої комісії, підтримано обома кандидатами та їх спостерігачами. Протокол з результатами крім членів комісії підписали Гуменна О.В. та Квіт С.М. Обоє кандидатів визнали проведення виборів і підрахунок голосів чесним і належним. Тепер Міністерство освіти і науки має укласти контракт з обраним президентом Національного університету «Києво-Могилянська академія», – підкреслив Володимир Венгер.

До слова, університет опублікував докладний правовий висновок експертів, згідно з яким сумніватися в результатах виборів немає підстав (детальніше з текстом висновку можна ознайомитися – тут).

Могилянська спільнота: «Спроби дискредитувати результат виборів отримають належний спротив»

Пів тисячі членів спільноти Національного університету «Києво-Могилянська академія» вимагають від Міністерства освіти визнати результати виборів президента НаУКМА.

«Могилянська спільнота згуртована довкола демократичних ідеалів. Ми не ділимось на переможців і переможених, а готовність до діалогу і повага до інших точок зору – наші цінності і чесноти. Будь-які спроби дискредитувати результат виборів або у інший спосіб похитнути інституційну спроможність Могилянки отримають належний спротив. Очікуємо від Міністерства освіти і науки України щонайшвидшого завершення формальних процедур щодо підписання контракту з обраним президентом НаУКМА Сергієм Квітом», – йдеться у відкритому зверненні спільноти КМА.

Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

А тим часом… Органи студентського самоврядування Могилянки оголосили безстроковий страйк проти рішення МОНу: «Ми вважаємо наказ міністерства про призначення нового конкурсу на посаду президента НаУКМА недотриманням чинного законодавства, наступом на університетську автономію та знеціненням академічних свобод. У міністерства відсутні повноваження щодо визнання чи невизнання результатів голосування. Такі повноваження надані Законом України «Про вищу освіту» виключно Організаційному комітету виборів».

Студентські органи самоврядування наголосили, що не перериватимуть навчальний процес, але зазначили, що під час акцій протесту студенти мають право не відвідувати заняття.

«Висловлюємо свою незгоду з рішенням міністерства. Підтримуємо право могилянців самостійно обирати свого президента… Закликаємо адміністрацію НаУКМА забезпечити право студентів на протест!» – заявили студентські органи самоврядування.

Також повідомляється, що у Могилянці вже створили страйковий комітет з організації акцій протесту проти рішення міністра Шкарлета, до якого увійшли представники органів студентського самоврядування – Студентської колегії та Конференції студентів, керівники студентських організацій, представники викладачів та працівників університету. На 4 лютого під Кабміном запланована акція «Міністр тимчасовий, Могилянка – вічна». Вимоги: відставка очільника МОН, підписання контракту з обраним президентом НаУКМА, автономія українських університетів.

«Справа не в Квіті, а в забезпеченні демократичного процесу. (…) Студенти – гарячі люди, і навіть ми, професори, не можемо їх повністю проконтролювати, і може щось відбутися з непередбачуваними наслідками», – попередив професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

Реакція відомих українців: «Руки геть від Могилянки!»

2 лютого українці у соціальних мережах запустили флешмоб #savemohylyanka, у якому вимагають від МОНу визнати результати виборів президента КМУ та підписати контракт із Сергієм Квітом. До флешмобу долучилися відомі українські політики, громадські та культурні діячі.

На захист Квіта виступив прем’єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк, закликавши «припинити брудні ігри і провокації» навколо обрання професора Квіта президентом академії.

«Підтримую спільноту Могилянки і закликаю до солідарності всіх, кому важлива національна освіта і свобода наших вишів», – наголосив Яценюк.

Колишній міністр інфраструктури України Володимир Омелян у Facebook написав, що «міністр освіти й науки Сергій Шкарлет незаконно скасував вибори ректора в «Могилянці» і вирішив не визнавати перемогу Сергія Квіта».

До флешмобу долучилися музикант і культурний діяч Тарас Компаніченко та співачка і телеведуча Анжеліка Рудницька. Зокрема, Рудницька написала, що ця ситуація схожа на «чергову атаку на виш, який формує українські цінності і гуртує українську спільноту».

За визнання виборів президента НаУКМА виступили і громадські організації, й багато публічних осіб, і причетних чи небайдужих людей.

«Руки геть від Могилянки!» – з такою заявою виступило об'єднання «Рух Опору Капітуляції». У ній ідеться про те, що відбулося «брутальне руйнування університетського самоврядування, демократичних принципів і справедливості».

«Треба всім допомогти Могилянці захистити свою свободу. В цій свободі – суть національної освіти, яку хочемо мати», – Данило Лубківський.

 «В межах парламентського контролю надіслав звернення до Сергія Шкарлета з вимогою обгрунтувати рішення МОН щодо відмови визнавати результати виборів президента НаУКМА», – написав глава Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Своєю чергою депутат «СН» Віталій Безгін наголосив: «Позиція проста: міністр має займатися своєю роботою, а не лізти в студентське самоврядування чи скасовувати вибори ректора! Без жодних на те підстав!»

…Схоже, що скандал навколо виборів у Могилянці лише почав набирати обертів. Крапку ставити ще рано, чим усе завершиться – питання. В будь-якому разі, Укрінформ надалі уважно стежитиме та інформуватиме за подальшим перебігом подій.

 Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-