Медіа висвітлюють тему прав людини ситуативно – ІМІ

Медіа висвітлюють тему прав людини ситуативно – ІМІ

Укрінформ
Основною тенденцією порушення журналістських стандартів є дискримінація вразливих груп суспільства, а тема прав людини висвітлюється ситуативно.

Про це повідомила аналітик Інституту масової інформації Олена Голуб під час онлайн-презентації моніторингу "Як медіа висвітлюють права людини у новинах", передає кореспондент Укрінформу.

"Журналісти висвітлюють тему прав людини ситуативно. Якщо є інформаційний привід – вони про це пишуть. Загальною тенденцією є контекстна мова ворожнечі. У нашому моніторингу був такий випадок із підлітками. Це соціально вразлива група, яка потребує обережного висвітлення, однак журналісти частіше зображують негативні дії стосовно них. У матеріалах розкривались дані дітей, зокрема імена та фотографії, що є неприпустимим", – сказала Голуб.

Вона додала, що мова ворожнечі наявна у матеріалах про людей похилого віку та жінок. У новинах вразливим групам населення не надається право на висловлення своєї позиції.

"Варто наголосити на таких групах людей, адже у матеріалах вони часто сприймаються як об’єкт. Журналісти не додають їхньої точки зору, зображується лише думка автора публікації, у кращому випадку експерта з відповідної проблематики", – зазначила аналітик.

Також вона зауважила, що значний відсоток порушень журналістських стандартів стосується висвітлення теми національних меншин, які часто згадуються у випадку скоєння злочинів або підозрілих дій, і назвала основні дії для роботи з такими групами.

Читайте також: Найвищий рівень дотримання стандартів показали шість онлайн-медіа – ІМІ

"По-перше, потрібно збалансовувати теми, у яких висвітлюються національні меншини. По-друге, необхідно наводити їхню точку зору. Наразі існує безліч громадських організацій, які зможуть надати коментарі стосовно певної групи або займаються безпосередньо цими групами. По-третє, їх не треба висвітлювати відокремленими від суспільства через культурні особливості, спосіб життя тощо", – порадила Голуб.

Наостанок вона наголосила, що журналістам необхідно бути толерантними стосовно різних груп людей і детально вивчати проблематику перед написанням матеріалу.

Читайте також: Права аудиторії: як читачі, глядачі й слухачі можуть захищати свої інтереси в медіа

Медіамоніторинг "Як медіа висвітлюють права людини у новинах" проведено 18-24 жовтня 2021 року Інститутом масової інформації на замовлення Центру прав людини ZMINA. Моніторинг проведено в межах проєкту "Практичний онлайн-курс з прав людини для медійників", який реалізує Центр прав людини ZMINA за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-