Медіаекспертка назвала два шляхи до покращення контенту ЗМІ

Медіаекспертка назвала два шляхи до покращення контенту ЗМІ

Укрінформ
Дві ініціативи, що працюють у сфері регулювання медіа – Незалежна медійна рада та Комісія з журналістської етики — мають сприяти збільшенню якісних медіа, що вкрай важливо в нинішніх умовах.

На цьому наголосила під час онлайн-дискусії член Комісії з журналістської етики, медіаекспертка Тетяна Лебедєва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо навіть найстрашніші очікування будуть реалізовані, то у стані військових дій проти нашої держави інформаційна складова, як і завжди, буде дуже важлива. Журналісти мають стати захисниками і перекладачами для того, щоб пояснювати громадянам, аудиторії те, що відбувається, заспокоювати, а там, де треба, інформувати про необхідні дії. Тобто роль журналістів має зрости дуже суттєво», - сказала Лебедєва.

Читайте також: 87% опитаних медійників хочуть висвітлювати тему екології, але більшість відчувають брак знань – дослідження КЖЕ та «Екодії»

Водночас вона наголосила, що для того, аби журналістам довіряли, щоб вони дійсно доносили правду і могли протистояти маніпуляціям, панічним пліткам, настроям, допомогли зберегти ментальне здоров’я нації, треба, щоб у них була репутація і їм довіряли.

«За останнім дослідженням КМІСу, рівень довіри за рік до українських ЗМІ зріс на 2% і зараз ЗМІ на 7-му місці. З одного боку, треба радіти, що рівень довіри зростає, але маємо розуміти, що цього мало і треба рухатися далі. Тобто підтримувати репутацію якісних медіа, бо тільки збільшення якісних медіа зможе зменшити вплив маніпуляторів, панікерів, ворожих спецоперацій і т. д. Тобто надважливе завдання — це підвищення рівня довіри і покращення ситуації з медіа й інформаційного впливу, який медіа мають забезпечити», - зазначила експертка.

При цьому вона зауважила, що шляхів покращення контенту всього два — дуже жорстка державна регуляція і саморегулювання.

«Ми знаємо, що такі розмови є — мовляв, давайте, за законами військового часу, заборонимо це, закриємо це, будемо контролювати це... Але це тупиковий шлях, і, безумовно, ми не можемо на це погодитися, бо це шлях і для зловживань, і для того, щоб позбавити нас можливості знати правду, тобто це збільшить можливості для маніпулювання нами як аудиторією. Другий шлях, який прийнятий в усіх цивілізованих країнах, - це посилення саморегуляції, яка є ознакою того, що в країні і влада, і спільнота добре зрозуміли і на практиці реалізують баланс між свободою і відповідальністю», - резюмувала член КЖЕ.

Читайте також: Незалежна медійна рада проведе у регіонах тренінги про роботу в умовах ескалації конфлікту

Як зазначалося, Незалежна медійна рада створена провідними медійними організаціями, щоб допомагати всім охочим у вирішенні спірних ситуацій, які виникають в медійній сфері. Щороку до НМР звертаються зі скаргами на публікації та ефіри медіа, щороку НМР видає висновки та рекомендації, які допомагають розібратися у різних медійних тематиках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-