В Україні одна за одною «червоніють» зони

В Україні одна за одною «червоніють» зони

Укрінформ
60 тисяч випадків COVID-19 за добу у лютому – це оптимістичний прогноз. Натомість кількість летальних випадків буде меншою. Огляд новин попереднього тижня і поради лікаря на випадок захворювання

Сьогодні МОЗ повідомило про 19118 нових випадків захворювання на коронавірус. Отже, зростання за тиждень – плюс 109%. На сьогодні у нас одна червона зона та 14 помаранчевих. А по суті, стверджують експерти, мають бути три червоні зони: крім Івано-Франківської області, під «червоні» критерії підпадають Львівська та Рівненська. Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій сьогодні ухвалила рішення про встановлення червоного рівня епідемічної небезпеки у Рівненській області з 27 січня.

У Львівській області – 2299 нових випадків коронавірусу за минулу добу. У Львові велика кількість двірників похворіли, більше 10% водіїв громадського транспорту захворіли. «Тобто йде дуже серйозна хвиля і так виглядає, що це тільки початок, через півтора тижні у нас буде пік», – ділиться міський голова Андрій Садовий.

Через стрімке поширення омікрону в Києві місцева влада радить перевести працівників на «дистанційку». А ось що повідомляє інформаційний портал Сумської міської влади: «Захворюваність сумчан на гостре респіраторне захворювання COVID-19 за останній тиждень зросла на 62%». Серед дорослих, що перебувають на стаціонарному лікуванні з COVID-19 невакцинованих 60%, серед хворих на кисневій терапії – 83% невакциновані, серед тих, кому потрібна інтенсивна терапія в реанімації – 100% нещеплені особи. Серед 10 хворих, що потребують вентиляції легень, – усі пацієнти невакциновані. До того ж у Сумах у зв’язку зі зростанням звернень осіб з COVID-19 до закладів первинної медичної допомоги у ЦПМСД призупинено плановий електронний запис до лікарів.

Це – лише декілька штрихів до того, що відбувається зараз в Україні. А як у світі? У Польщі з кожним днем зростає кількість COVID-хворих і значний приріст спостерігається у більшості воєводств країни. У Франції – найбільша кількість госпіталізацій з COVID-19 за понад рік. На минулому тижні в Австралії зафіксували найбільшу кількість нових смертей за весь час пандемії, повідомляє Reuters.

Як Україна готується пройти хвилю омікрона, розповіли у МОЗ

Отже, за даними Міністерства охорони здоров’я, за минулий тиждень у країні було зафіксовано 110 тисяч нових хворих на COVID-19. Проте завдяки вакцинації перебіг хвороби легший, і нині госпіталізовано майже вдвічі менше людей порівняно з піком захворюваності восени 2021 року. Наразі в медзакладах зайнято 28% ліжок, виділених для хворих на COVID-19, повідомляють у міністерстві.

«І якщо у нас буде зростати кількість вакцинацій і будемо нарощувати як бустерну вакцинацію, так і базовий курс щеплень, то цю хвилю, незважаючи на велику кількість прогнозованих випадків, ми пройдемо більш спокійно, ніж попередні», – переконаний міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Він додав, що згідно з прогнозами, кількість випадків захворювання на COVID-19 може бути вдвічі більшою, ніж у жовтні-листопаді минулого року, натомість кількість госпіталізацій і летальних випадків – меншою.

У МОЗ також розповіли, яким буде карантин під час хвилі омікрону – застосовуватимуться такі ж карантинні обмеження, як і раніше. Заступник міністра охорони здоров'я Ігор Кузін нагадав, що головна відмінність червоної та жовтої зони карантину полягає у вимогах до COVID-сертифікатів про вакцинацію. У червоній зоні потрібні дві дози щеплення, у жовтій – достатньо однієї.

У лютому МОЗ прогнозує майже 60 тисяч випадків COVID-19 за добу, і це ще оптимістичні прогнози, – сказав заступник міністра. Згідно з американськими прогнозами, які роблять для України, пікові показники захворюваності очікуються приблизно на середину лютого з доволі швидким спаданням до першого квітня.

Ігор Кузін
Ігор Кузін

«По суті, це хвиля на півтора місяця максимум, яка призводить до пікових навантажень на медсистему і на роботу об’єктів критичної інфраструктури», – сказав Ігор Кузін.

В МОЗ нагадують, що штам омікрон має значно коротший інкубаційний період – за попередніми даними, він становить від 2 до 5 днів, передається в 7 разів швидше в порівнянні зі штамом дельта.

МОЗ закликає батьків вакцинувати дітей

Станом на 25 січня у школах Києва на COVID-19 хворіють понад дві тисячі учнів та понад 650 освітян. У Львівській обласній дитячій лікарні «Охматдит» 97 дітей з коронавірусом, що є найбільшою кількість маленьких пацієнтів за час пандемії. Загалом у лікарнях Львова наразі перебувають близько 150 юних пацієнтів. Схожа ситуація – в усій країні. Так, дійсно, цим штамом, на відміну від попередніх, дітей хворіє набагато більше.

Тому Міністерство охорони здоров'я радить активніше вакцинувати підлітків 14-18 років у зв'язку зі стрімким поширенням омікрону в цій віковій групі.

«Для нас важливо захистити підлітків 14-18 років. Вони найбільш соціально активні, – підкреслює заступник міністра охорони здоров'я Ігор Кузін. – Обов’язковості в цій віковій групі ми поки що не розглядаємо. Утім, з огляду на те, що омікрон поширюється доволі швидко і, в тому числі, у цій віковій групі, я б рекомендував усім батькам стимулювати своїх 14-18-річних дітей максимально швидко щепитися».

Він нагадав, що також рекомендованою залишається вакцинація дітей від 12 до 14 років.

Стосовно вакцинації дітей від 5 до 12 років, Ігор Кузін поінформував, що її розглянуть на Національній технічній групі експертів з питань імунопрофілактики. Однак, за його словами, фінальне рішення, ймовірно, стосуватиметься можливості проведення вакцинації цієї групи дітей при наявності показань.

ВООЗ: закінчення пандемії після хвилі омікрона?

Директор представництва Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Європі Ганс Клюге заявив, що впродовж найближчих тижнів або місяців захворюваність на COVID-19 в європейських країнах йтиме на спад, – повідомляє AFP.

«Протягом кількох тижнів та місяців буде глобальний імунітет – чи то завдяки вакцинації, чи тому, що люди мають імунітет через пережиту інфекцію, а також через зниження сезонних захворювань. Ми очікуємо, що настане період спокою, перш ніж COVID-19 повернеться до кінця року, але не обов'язково, що пандемія повернеться», – зазначив Ганс Клюге.

Перехворіють усі, а омікрон стане, як грип. Але вакцина потрібна – єдина від усіх штамів

Після омікрону може виникнути новий штам коронавірусу, однак вже не такий небезпечний, і з часом захворювання COVID-19 стане чимось схожим на сезонний грип, таку думку висловив головний виконавчий директор Коаліції з інновацій в сфері забезпечення підготовки до епідемій (CEPI) Річард Хатчет під час Всесвітнього економічному форуму (ВЕФ), який цього року проходить у форматі онлайн.

«Я думаю, що омікрон охопить весь світ та, скоріш за все, витіснить усі інші штами, у тому числі дельту. І я думаю, що ми досягнемо вже у цьому році такого рівня, коли всі жителі Землі вже або перехворіють, або будуть вакциновані», – заявив він.

Водночас експерт вказав на те, що небезпека набуття вірусом пандемічного характеру буде зберігатися. Тому Хатчет наголосив на важливості спрямування інвестицій у наукові дослідження дій вакцин і вироблення єдиної вакцини від усіх штамів коронавірусу.

Нагадуємо про симптоми омікрону

Як повідомляє Міністерство охорони здоров'я, звіти на основі підтверджених випадків нового штаму свідчать, що у хворих на омікрон найчастіше спостерігають: нежить (73%); головний біль (67,5%); втому (63,5); чхання (60%); біль у горлі (59,6%). Водночас не виявлено суттєвої відмінності від симптомів штаму дельта, який наразі домінує в Україні. У разі зараження на цей штам, разом із вказаними вище симптомами, також спостерігається кашель (43,5%), хриплий голос (35,7%), озноб чи тремтіння (30%), лихоманка (29,4%), втрата/спотворення нюху та/або смаку (23,7%) тощо.

У міністерстві наголошують, що попри те, що симптоми омікрону здаються схожими на застуду, новий штам також може спричиняти тривалі наслідки для здоров’я, госпіталізацію та летальні випадки. Через стрімке поширення омікрону в небезпеці перебувають ті, хто не пройшов принаймні базового курсу вакцинації проти COVID-19.

Що робити, якщо захворіли? Поради від лікаря

Євген Дубровський
Євген Дубровський

Лікар-інфекціоніст Євген Дубровський опублікував у фб декілька порад, як поводитися, якщо людина захворіла. Дійсно, наразі багато хворіють, в тому числі, дітей, пише лікар, але, по-перше, не кожна лихоманка – це ковід. А, по-друге, підвищена температура аж ніяк не є вироком.

«Зараз бачимо і ковід, і грип. Симптоми дещо схожі, але є і різниця. Грип розпочинається яскраво, швидко. Одразу, з першого дня, висока температура. Виснаження, втрата апетиту, інтоксикація. І дуже швидко додається грубий вологий кашель. Омікрон поводить себе по-іншому. Спочатку біль у горлі, нежить, незначна температура, іноді помірний кашель та м'язевий біль у попереку. Все розвивається поступово», – стверджує фахівець.

Які перші дії? Євген Дубровський перелічує: «По-перше, треба заспокоїтись. Та спокійно подивитись на свій стан організму. Якщо ситуація складна, є серйозні симптоми (втрата свідомості, судоми, блювання, зниження сатурації, лихоманка більше 39,5 яка довго не збивається жарознижувачами) – потрібна допомога. Звертайтесь швидко до лікаря, який вирішить, що робити та чи потрібна госпіталізація. Але якщо перебіг не важкий, можна спокійно лікуватись в амбулаторних умовах. Фанатично збивати 37,5 немає ніякої потреби. Лише висока, патологічна лихоманка потребує корекції».

Лікар нагадує прості правила: щедре пиття, зволоження повітря, промивання носа сольовими спреями, сиропи від кашлю, жарознижувальні, спазмолітики, легке поживне харчування – достатньо для лікування протягом перших кількох днів. Літні люди уважно стежать за своїми супутніми хворобами.

І бажано зробити тести аби чітко розуміти: це грип, ковід чи якась інша ГРВІ, – наголошує інфекціоніст: «Навіщо? Щоб зберегти час та правильно розпочати лікування. Це допоможе за необхідності швидко госпіталізувати пацієнта куди слід - без великих втрат часу. Особливо це стосується літніх людей. Для лікування важкого ковіду або грипу є дієві противірусні препарати (не плутати з імуномодуляторами) для ранньої дії. Вони різні. І це дуже важливо. Також не забуваймо, що кроворозріджувачі, які широко використовуються при лікуванні ковіду, категорично протипоказані при грипі (сприяють сильним кровотечам)».

Отже, разом із лікарем, побажаємо всім здоров’я та спокою!

Підготувала Мар’яна Рабченюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-