В'язень Кремля Марченко оскаржить утримання в колонії суворого режиму Улан-Уде

В'язень Кремля Марченко оскаржить утримання в колонії суворого режиму Улан-Уде

Укрінформ
Олександр Марченко, український політв'язень у Росії, етапований у ВК-8, колонію суворого режиму в Улан-Уде (Бурятія), оскаржуватиме це рішення.

Про це дружина політв'язня повідомила кореспондентові Укрінформу.

«Після етапування із засідання Верховного суду в Москві мій чоловік Олександр прибув до Улан-Уде в середині грудня. Спочатку його розмістили у СІЗО-1. А наприкінці грудня перевели до ВК-8. Пігулки, необхідні для підтримки життєдіяльності, у нього зараз є, але вони скоро закінчаться. Тому ми збираємо спеціальну бандероль для Сашка», - сказала Катерина Марченко.

Минулої п'ятниці Олександра відвідала адвокат. Етапування в'язня для відбування покарання в Забайкаллі так далеко від кордонів України, до того ж до колонії суворого режиму, буде оскаржено як незаконне. «Сашку важко адаптуватися до місцевих умов. Часом морози в Бурятії досягають 35 градусів. Теплого одягу та термобілизни у нього поки що немає», - пояснює Катерина.

За її словами, Олександр дуже чекає, коли український консул, у зоні відповідальності якого знаходиться той регіон, знайде нагоду відвідати його в колонії. Наразі дружина політв'язня мала можливість поспілкуватися з чоловіком телефоном. При цьому її листи, які надсилаються останнім часом через інтернет, він не отримав. Натомість Олександру Марченку надійшло багато привітань із Новим роком від незнайомих людей, і він просив передати всім подяку за підтримку та увагу.

Свого часу у Марченка було видалено щитовидну залозу, тому для підтримки життєдіяльності йому необхідно регулярно приймати гормональні препарати.

Читайте також: Український політв'язень Марченко захворів у російській колонії

Як повідомляв Укрінформ, 16 листопада Верховний суд РФ залишив вирок українському політв'язню Марченку без змін. Адвокати Марченка направлять скаргу до ЄСПЛ у зв'язку з порушеннями прав їхнього підзахисного на справедливий судовий розгляд.

Після засідання Верховного суду політв'язня етапували до Улан-Уде (Бурятія). Кілька місяців про нього не було інформації. До етапування до Москви він відбував покарання у ВК-14 у Краснодарі.

Олександра Марченка 17 грудня 2018 року затримало «МДБ ДНР». Два місяці він перебував у донецькій «Ізоляції», де зазнав тортур. Згодом чоловіка передали до Росії представникам ФСБ.

26 листопада 2020 року Марченка, обвинуваченого у РФ у "переміщенні продукції військового призначення" та "шпигунстві", засудили до 10 років позбавлення волі.

Правозахисний центр "Меморіал" визнав Марченка політв'язнем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-