Біля української антарктичної станції нарахували майже 3000 пінгвінів

Біля української антарктичної станції нарахували майже 3000 пінгвінів

Фото
Укрінформ
Біологи 26-ї Української антарктичної експедиції нарахували біля станції "Академік Вернадський" 2310 дорослих пігвінів і 599 пташенят.

Як передає Укрінформ, про це Національний антарктичний науковий центр повідомляє у Фейсбуці.

"Сьогодні, в День обізнаності про пінгвінів, розказуємо вам, скільки ж цих тварин уже живе на нашому острові Галіндез. Днями біологи 26-ї Української антарктичної експедиції нарахували 2310 дорослих і 599 пташенят. Тобто в українських полярників нині майже три тисячі пінгвісусідів", - ідеться в повідомленні.

За словами вчених, цього сезону розмноження пінгвінів відбувалося в непростих умовах. Так, акваторія була постійно забита кригою, що обмежувало доступ до їжі (ці птахи харчуються крилем).

Читайте також: Українські полярники показали, як «марширують» пінгвіни

Свою роль відіграли й рекордні снігопади: пінгвіни пристосовані до таких умов, однак цього разу були засипані їхні гнізда. Позначилися на популяції також і традиційні напади хижаків.

Таким чином, за даними центру, на сьогодні кількість малюків є меншою, ніж у попередні роки. Остаточні ж підсумки щодо "демографічної ситуації" можна буде зробити наприкінці сезону.

"Попри все пташенята ростуть й активно вивчають навколишній світ. Зовсім скоро вони почнуть збиратися в ясла та готуватимуться до дорослого життя", - зауважують у НАНЦ.

Українські біологи порахували пінгвінів біля станції "Академік Вернадський" / Фото: Національний антарктичний науковий центр

Як повідомляється, основним видом на острові Галіндез є субантарктичні пінгвіни, відомі також як "віслючки" за характерний крик, який лунає майже цілодобово, або ж "дженту" - від англійської назви "gentoo".

Читайте також: Наче бластери із «Зоряних війн»: українські полярники записали «спів» тюленів

Навесні ці птахи масово повертаються до станції "Академік Вернадський" на шлюбний сезон. У цей час будують гнізда з камінчиків, залицяються, створюють пари (якщо ще не мають) та відкладають яйця, з яких приблизно за місяць з'являються пташенята. І яйця, і малюків по черзі висиджують обоє батьків.

Загалом у світі існує 18 видів пінгвінів. Не всі з них живуть у районі Антарктиди. Наприклад, дрібні жовтоокі пінгвіни освоїли прибережну смугу лісу Нової Зеландії, ошатні магеланові зустрічаються на узбережжі Південної Америки, а чорноногі є корінними жителями Африки.

Щодо Антарктики, її населяють 12 видів пінгвінів. З них у районі станції "Академік Вернадський" живуть три: субантарктичний пінгвін, пінгвін Аделі та антарктичний пінгвін.

Як повідомляв Укрінформ, на початку січня українські полярники зі станції "Академік Вернадський" опублікували відео, як пінгвіни організовано йдуть до океану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-