Наче бластери із «Зоряних війн»: українські полярники записали «спів» тюленів

Наче бластери із «Зоряних війн»: українські полярники записали «спів» тюленів

Аудіо
Укрінформ
Українські полярники зафіксували "співи" тюленів Ведделла на антарктичній станції "Академік Вернадський".

Як передає Укрінформ, про це Національний антарктичний науковий центр повідомляє у Фейсбуці.

"Цієї весни українські вчені почали акустичні дослідження тюленів Ведделла в районі станції "Академік Вернадський". Послухайте, які "співи" вони записали", - ідеться в повідомленні.

Як уточнили в центрі, тюлені Ведделла є найпівденнішими ссавцями, які чудово пристосовані до життя в одному з найхолодніших регіонів планети.

Ці тварини здатні затримувати подих та залишатися під водою майже півтори години поспіль, подекуди пірнаючи на глибину понад 600 м. Щоб ковтнути повітря, вони роблять лунки або використовують тріщини в кризі.

"Нещодавно було виявлено, що їхній вокальний репертуар має дев'ять типів звуків. Це різні "цвірінькання", "свисти" й "трелі", що іноді навіть нагадують звуки бластерів із "Зоряних війн", - відзначають у НАНЦ.

Читайте також: На Різдво українським полярникам «колядували» пінгвіни

За даними центру, приблизно п'ята частина підводних співів відбувається на частотах, вищих за діапазон людського слуху: від 20 до 50 кГц, а деякі можуть сягати 200 кГц.

Оскільки раніше вважалося, що ластоногим такі високочастотні звуки не притаманні, їхнє функціональне значення науковцям ще належить з’ясувати.

"Існує припущення, що зворотнє відлуння таких звуків дозволяє ведделлам орієнтуватися в просторі під час антарктичної зими", - зауважують вчені.

Так, попри хороший зір, за умов відсутності світла протягом кількох місяців цим тюленям потрібен інший спосіб отримання базової інформації про навколишній світ, наприклад для знаходження лунок або здобичі.

Крім того, оскільки високочастотні звуки долають менші відстані, ніж низькочастотні, тюлені можуть використовувати їх для спілкування з іншими особинами, не приваблюючи хижаків.

"Навесні під час сезону розмноження ведделлів (з вересня до листопада) українські вчені цілодобово записували їхні підводні співи. Для цього у двох протоках біля нашого острова в лунках, які активно використовували тварини, були встановлені два акустичні рекордери", - повідомляють у НАНЦ.

Таким чином дослідники отримали численні записи самців, самиць і дитинчат.

Читайте також: Українські полярники показали, як «марширують» пінгвінит

Зазначається, що аналіз отриманих даних за допомогою спеціальної програми дозволить отримати нову інформацію про звуки та підводні комунікації тюленів, зокрема в ультразвуковому спектрі.

Проведене дослідження допоможе також встановити особливості вокалізацій тварин різного віку та статі, з’ясувати, чи відрізняються діалекти тюленів Ведделла з районів архіпелагу Вільгельма (тобто поблизу "Вернадського") та моря Росса (Західна Антарктика, де проводять дослідження вчені з американської станції "Мак-Мердо").

Як повідомляв Укрінформ, українські полярники зафіксували наслідки виверження підводного вулкана в Тихому океані на антарктичній станції "Академік Вернадський".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-