Закладених на медицину коштів вистачить на підвищення зарплат лікарям - голова НСЗУ

Закладених на медицину коштів вистачить на підвищення зарплат лікарям - голова НСЗУ

Укрінформ
Якщо медичні заклади використовуватимуть надані НСЗУ кошти на підвищення якості надання послуг та мотивацію персоналу, то закладених у бюджеті грошей має повністю вистачити на виплату підвищених зарплат медикам.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказала голова НСЗУ Наталія Гусак. 

«Тарифи Програми медичних гарантій на ті чи інші послуги враховують не лише закупівлю ліків та витратних матеріалів, а в тому числі й заробітну платну персоналу. І я гадаю, що закладених коштів достатньо для того, щоб мотивувати наявний персонал і навіть боротися за кращих лікарів у своїх медичних закладах», - сказала Гусак.

Водночас, зауважила вона, є досить багато випадків неправильного розуміння реалізації Програми медичних гарантій чи контрактування із НСЗУ засновниками чи управлінською ланкою закладів. І часто це призводить до того, що кошти НСЗУ використовуються зовсім не для того, щоб надати пацієнту потрібну йому допомогу, вчасно і в достатньому обсязі закупити ліки та мотивувати працівників лікарні. А часто ці кошти використовують на те, що не входить до контрактних зобов’язань НСЗУ.

Читайте також: Хто з медиків отримає підвищену зарплату у 13,5 та 20 тисяч – роз'яснення МОЗ

«Наприклад, Бюджетним кодексом чітко зазначається, що оплата комунальних платежів медичних закладів – це є зобов’язання органів місцевого самоврядування, засновників. Але ми бачимо, що все більше і більше закладів скаржаться НСЗУ про те, що засновники вважають, що коштів з НСЗУ достатньо, і вони змушують із цих грошей оплачувати комунальні платежі. Водночас, це фінанси, які мали би піти на мотивацію кадрового потенціалу цих закладів. НСЗУ не втручається у господарську діяльність підприємства, але у Програму медичних гарантій точно не закладаються капітальні видатки медзакладів, видатки розвитку. Бо згідно з Бюджетним кодексом капітальні видатки також є зобов’язанням ОМС. Але досить часто засновники закладів кажуть їхнім керівникам використовувати на різні ремонти саме кошти, які надходять із НСЗУ», - зазначила голова Нацслужби здоров’я.

Вона вважає, що коштів достатньо для того, щоб виконувати основні дві функції – захист пацієнтів від фінансових втрат через надання безоплатних послуг та мотивація персоналу.

Читайте також: Голова НСЗУ розповіла про нові послуги у Програмі медгарантій

«Ми це розуміємо і будемо посилювати комунікацію з органами місцевого самоврядування, засновниками, пояснювати ще раз і ще раз керівникам медичних закладів, що саме входить у Програму медичних гарантій. Також ми розуміємо, що їхня господарська діяльність, згідно з Господарським кодексом, є захищеною, ми не маємо права втручатися», - додала Гусак.

За її словами, відповідальність НСЗУ - щоб кошти, які закладені у договори з надавачами медичних послуг, їм були вчасно перераховані. Відповідальність керівництва лікарні та власників лікарень - щоб кошти були ефективно та справедливо використані.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів на засіданні 12 січня ухвалив постанову про підвищення зарплати медпрацівникам.

Читайте також: На лікування онкології цьогоріч виділили більше коштів, ніж торік - Нацслужба здоров'я

Згідно з постановою, розмір нарахованої заробітної плати медпрацівникам закладів охорони здоров'я державної або комунальної форм власності за повністю виконану місячну (годинну) норму праці установлюється у межах фонду оплати праці на 2022 рік: на рівні не менше 20 тис. грн. лікарям (крім лікарів-інтернів) та професіоналам з вищою немедичною освітою; на рівні не менше 13,5 тис. грн фахівцям з початковим рівнем (короткий цикл) вищої медичної освіти, та першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної освіти.

Постанова набуває чинності з дня її опублікування та застосовується з 1 січня 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-