СБУ нейтралізувала за рік понад 2000 кібератак на урядові сайти і стратегічні об’єкти

СБУ нейтралізувала за рік понад 2000 кібератак на урядові сайти і стратегічні об’єкти

Інфографіка
Укрінформ
За минулий рік фахівці СБУ локалізували понад 2 тисячі кібератак на електронні ресурси органів влади та стратегічно важливі об’єкти критичної інфраструктури.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Укрінформ.

"За матеріалами СБУ 80 зловмисників притягнуто до кримінальної відповідальності, 26 з них засуджено до різних термінів покарання", - зазначили у спецслужбі.

Крім того, за інформацією СБУ, під час слідчо-оперативних дій викрито десятки мереж інтернет-агентури спецслужб РФ, які за завданням своїх «кураторів» проводили інформаційні диверсії.

Зокрема, встановлено, що зловмисники через спеціально створені інтернет-платформи та групи у соцмережах поширювали публічні заклики до захоплення влади і порушення територіальної цілісності України.

Читайте також: Федоров назвав мету кібератак на українські державні сайти

За злочини проти державної безпеки України більш ніж 30 зловмисникам повідомлено про підозри, за майже 40 фактами правопорушень суди ухвалили обвинувальні вироки.

Крім того, службовці СБУ у 2021 році заблокували потужну кібератаку на українські урядові ресурси. Особи учасників протиправної діяльності встановлено, ними виявились представники підконтрольного ФСБ РФ хакерського угруповання Armageddon. Вісьмом зловмисникам повідомлено про підозру у державній зраді.

У СБУ також повідомили, що під час багатоетапної спецоперації нейтралізовано транснаціональну групу хакерів, яка вразила понад 150 комп’ютерних мереж вітчизняних та іноземних компаній вірусом Egregor. Збитки від дій зловмисників становили понад 80 млн дол.

Крім того, торік заблоковано спецоперацію військової розвідки РФ щодо поширення фейкових відомостей про нібито проведення в Україні «призовної кампанії та мобілізації неповнолітніх», ліквідовано понад 20 ворожих ботоферм загальною потужністю майже 150 тисяч акаунтів, за допомогою яких зловмисники поширювали деструктивний контент для розхитування внутрішньо-політичної обстановки в Україні. Серед задокументованих фактів підривної діяльності – поширення дезінформації щодо ситуації з COVID-19.

За інормацією СБУ, торік знищено злочинну схему оформлення дозвільних документів моряків. Орієнтовний розмір неправомірної вигоди зловмисників перевищив 150 млн дол.

Торік СБУ також запобігла масштабному розкраданню державних грошей на закупівлі ноутбуків для українських шкіл, викрито організаторів механізму так званих «відкатів». Ліквідація оборудки дала змогу запобігти бюджетним збиткам у розмірі 140 млн грн.

"За всіма викритими фактами протиправної діяльності триває системна робота для встановлення всіх осіб, причетних до злочинів проти державної безпеки України", - заявили у спрецслужбі.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч із 13 на 14 січня хакери масово атакували українські урядові сайти. Зокрема, йдеться про вебресурси Міносвіти, МЗС, Мінмолодьспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Мінекології, ДСНС, Держказначейства тощо. Мала місце так звана supply chain attack, тобто атака через ланцюжок поставок. Зловмисники зламали інфраструктуру комерційної компанії, що мала доступ з правами адміністрування вебресурсів, постраждалих внаслідок атак.

СБУ розслідує причетність російських спецслужб до цієї кібератаки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-