З початку року під лід провалилися 17 осіб, серед них є діти – ДСНС

З початку року під лід провалилися 17 осіб, серед них є діти – ДСНС

Укрінформ
Державна служба з надзвичайних ситуацій попереджає громадян про небезпеку тонкої криги на водоймах та закликає не легковажити безпекою.

Про це повідомляє пресслужба ДСНС, передає Укрінформ.

“Лише за два перші тижні нового року на водних об’єктах країни загинуло 17 людей, із них двоє дітей”, - зазначили у службі.

У ДСНС звертають увагу, що глобальні зміни клімату зачепили й Україну - прийшли «європейські зими» з переважно плюсовою температурою повітря. Тріскучих морозів, і, відповідно, міцної криги, яка сковувала річки та озера до весни, вже практично не існує. А лід, який встигає схопитися на поверхні водойм за кілька морозних днів, може стати смертельною пасткою для тих, хто вирішив випробувати його на міцність.

Читайте також: Водний патруль на Харківщині чатуватиме на браконьєрів та «чорних» лісорубів

Рятувальники нагадують правила, дотримання яких може зберегти життя. Зокрема, не можна виходити на тонкий лід та перевіряти його міцність ударом ноги, не можна стрибати та бігати по льоду, збиратися великими групами на одному місці.

Не можна пробивати багато лунок близько одна від одної, ловити рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега. Під рукою треба мати міцну мотузку 12-15 метрів, а поруч з лункою варто тримати дошку або велику гілку.

Читайте також: На Дніпропетровщині перехожі врятували дітей, які провалилися під кригу

Якщо ж людина все ж опинилася у крижаній воді, а поряд нікого немає, потрібно розкинути руки та намагатися утримуватися на поверхні. Енергійні рухи під час перебування у воді сприяють швидкому охолодженню, тому слід без різких рухів виповзти на міцний лід у бік, звідки прийшли, та повзти до берега.

При цьому рятувальники нагадують, що надаючи допомогу людині, яка провалилася під лід, не можна підходити до неї стоячи. Потрібно наближатися лежачи, розкинувши в сторони руки та ноги, використовуючи дошки або інші предмети, які є під руками.

У ДСНС наголошують, що безпечним вважається лід зеленуватого відтінку завтовшки не менше 7 сантиметрів; для облаштування ковзанки або риболовлі — не менше 10-12 сантиметрів, для масового катання на льоду –25 сантиметрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-