Глава УГКЦ Святослав очікує, що Папа Римський говоритиме з главою РПЦ Кирилом про Україну

Глава УГКЦ Святослав очікує, що Папа Римський говоритиме з главою РПЦ Кирилом про Україну

Укрінформ
Предстоятель УГКЦ, блаженніший Святослав вважає, що не варто боятися ймовірної зустрічі Папи Франциска та патріарха РПЦ Кирила, зокрема того, що ця зустріч буде зведена до вузько політичної мети.

Про це він сказав в інтерв’ю Укрінформу, відповідаючи на запитання, чи буде корисною зустріч першоієрарха Риму та патріарха РПЦ, якщо діяльність останнього – лише частина зовнішньополітичних маневрів російського лідера Володимира Путіна.

«І я би не боявся, щоби хтось зінструментизував цю зустріч до якоїсь вузько політичної мети. Ми не знаємо, яка буде адженда, але я би сподівався, навіть хотів, щоб тема України не була пропущена, бо ця тема сьогодні є в центрі уваги всієї світової спільноти. Тут у нас, в Україні, ми заторкуємо такі нерви міжнародного права і багатьох інших стосунків, які неможливо обійти. Мене турбувало, що донедавна наша війна на Донбасі перетворювалася на замовчувану війну, про неї вже більше не писали газети, це вже більше не було новиною в такому журналістському сенсі цього слова, єдиний, хто про це постійно пригадував, це був Папа Франциск, при різних нагодах..., а з боку апостольської столиці була постійна увага до нашого болю, наших потреб, зокрема щодо гуманітарних питань, щодо питання звільнення заручників, військовополонених, політичних в’язнів, тобто, це такі були теми, які постійно стояли на порядку денному», – зауважив блаженніший Святослав.

Він також припустив, що церковна дипломатія має трохи інший характер, ніж світська: метою церковної дипломатії завжди є миротворча місія.

Водночас на запитання журналіста про те, чи не перейде Папа червоні лінії в розмові про Україну, блаженніший митрополит відповів, що він не думає, бо «Святійший отець дуже добре поінформований про те, що діється в Україні, ми маємо дуже інтенсивне спілкування і з ним особисто, і з, скажімо так, дипломатичними структурами апостольської столиці».

Як повідомляли ЗМІ, в середині грудня минулого року Папа Франциск анонсував можливу зустріч із предстоятелем РПЦ патріархом Кирилом. Очільник департаменту зовнішніх зв'язків РПЦ митрополит Іларіон Алфєєв підтвердив, що така зустріч готується, втім не назвав ні дату, ні місце її проведення.

Повний текст інтерв’ю читайте невдовзі на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-