Стан здоров'я утримуваного в окупованій Макіївці українця Максименка погіршується - Денісова

Стан здоров'я утримуваного в окупованій Макіївці українця Максименка погіршується - Денісова

Укрінформ
Стан здоров'я незаконно утримуваного в Західній виправній колонії № 97 в тимчасово окупованій Макіївці українця Богдана Максименка, який має ваду серця, погіршується з кожним днем.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денiсова повідомила у Телеграмі.

«Громадянин України Богдан Максименко, який незаконно утримується в Західній виправній колонії № 97 на тимчасового окупованій території Донецької області, має вроджену ваду серця і його стан погіршується з кожним днем», - ідеться у повідомленні.

За словами Денісової, 10 квітня 2020 року додому до 20-річного Максименка прийшли люди у військовій формі без розпізнавальних знаків. Після обшуків вони вилучили техніку, а чоловіка забрали. 73 доби рідні не знали про місце його перебування.

«Згодом з’ясувалося, що Богдан перебуває у Макіївці, у СІЗО так званого «міністерства держбезпеки ДНР», яке розташоване на території колонії №97. Усі дні хлопець перебував без життєво необхідних ліків, при тому що має інвалідність II групи через вроджену ваду серця: критичний клапанний та підклапанний стеноз легеневої артерії, гіпертрофія і дилатація правого шлуночка, дилатація правого передсердя, недостатність трикуспідального клапана», - заявила Денісова.

У колонії кваліфікована медична допомога йому не надається.

«Богдан ніколи не приховував своєї громадянської позиції та засуджував російську агресію проти України. За місяць до затримання він написав пост у Фейсбуці: «Є речі, заради яких можна витерпіти все, адже є ми - українці, і є наша велика Родина - вся наша Україна», - підкреслила Денісова.

Окупанти обвинувачують Максименка, зокрема у «закликах до екстремістської діяльності».

«Такі дії стосовно громадянина України Богдана Максименка є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права, в тому числі Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року», - підкреслила уповноважена.

Вона звернулась до керівництва Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні «терміново здійснити візит до Максименка, сприяти його негайній госпіталізації та забезпечити кваліфікованою медичною допомогою».

Також Денсова просить координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитись для надання відповідної допомоги Максименку.

Враховуючи критичний стан здоров'я Максименка, Денісова наполягає на його негайному звільненні.

Як повідомляв Укрінформ, 6 січня Денісова повідомила, що хворому на псоріаз українцю Віктору Дзицюку, якого незаконно утримують у Макіївській виправній колонії № 32 на тимчасово окупованій території Донецької області, не надається медична допомога.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-