У Раді з’явився законопроєкт про підвищення зарплат поліцейським до 24 тисяч

У Раді з’явився законопроєкт про підвищення зарплат поліцейським до 24 тисяч

Укрінформ
У Верховній Раді зареєстрований проєкт закону про внесення змін до статті 94 Закону України "Про Національну поліцію" щодо осучаснення розміру грошового забезпечення поліцейських, який передбачає суттєво збільшити їх посадові оклади - до понад 24 тисяч гривень.

Як свідчить картка законопроєкту № 6506-1 на офіційному сайті парламенту, документ одержано Верховною Радою і направлено на розгляд профільного комітету 6 січня, передає Укрінформ.

Авторами проєкту закону є 40 народних депутатів із фракції "Слуга народу" та ДГ "Довіра".

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 94 закону України "Про Національну поліцію", згідно з якими посадовий оклад поліцейських не може становити менше 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року, крім курсантів (слухачів) вищих навчальних закладів із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських.

Як зазначають автори законодавчої ініціативи, наразі складовими грошового забезпечення поліцейського є: посадовий оклад; оклад за спеціальним званням; щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, які мають постійний характер); премії та одноразові додаткові види грошового забезпечення. Проте розміри посадових окладів поліцейських фактично є незмінними з 2015 року. "Так наприклад, посадовий оклад оперуповноваженого, дільничного офіцера поліції або інспектора патрульної пловці не перевищує 2 500 грн, що не відповідає об'єктивній оцінки роботи поліції та реаліям сьогодення... Таким чином ЗУ "Про Національну поліцію" не містить мінімальних гарантій грошового забезпечення поліцейських, що призводить до незадовільного рівня оплати праці працівників поліції та відтоку професійних кадрів", - йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Проєктом закону передбачається встановити, що складовими грошового забезпечення поліцейського є: посадовий оклад, щомісячна надбавка за вислугу років (строк служби), доплати за спеціальне звання, за роботу, що передбачає доступ до державної таємниці, за науковий ступінь та/або вчене звання та премії.

Водночас зазначається, що реалізація акта не потребуватиме додаткових витрат з державного бюджету.

Днем раніше, 5 січня, у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 6506 про внесення змін до статті 94 Закону України "Про Національну поліцію" щодо збільшення грошового забезпечення поліцейських у авторстві народного депутата від ОПЗЖ Григорія Мамки, яким також пропонується врегулювати оплату праці працівників Нацполіції.

Як повідомляв Укрінформ, 31 грудня електронна петиція до Президента про збільшення заробітної платні працівникам Національної поліції набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів.

Голова Національної поліції Ігор Клименко пообіцяв, що першу підвищену зарплату працівники поліції отримають вже наприкінці січня, наступне підвищення очікується у квітні.

Згідно з законом “Про Державний бюджет України на 2022 рік” прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць з 1 січня становить 2 393 гривні, з 1 липня - 2 508 гривень, з 1 грудня - 2 589 гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-