Тамара Х'юман: «Вважаю, що відмова від оплати насилля – це норма для людини»

Тамара Х'юман: «Вважаю, що відмова від оплати насилля – це норма для людини»

Укрінформ
Журналістка, веганка, голова зоозахисної ГО «Кожна тварина» розповідає про веганство

Веганство – це про спосіб життя, в тому числі і харчування. Дивно, але навколо нього досі точаться дискусії, а іноді виникають навіть конфлікти. Можливо, не усі знають, що на відміну від вегетаріанців, вегани взагалі не вживають продуктів тваринного походження, не носять шкіру, хутро й вовну, обирають косметику, яку не тестували на тваринах, і не підтримують розваг з тваринами. Серед видатних людей було і є чимало веганів: видатні вчені Ізраїль Гельфанд і Колін Кемпбелл, комп’ютерний геній Стів Джобс, 42-й президент США Білл Клінтон, знаменитий боксер Майк Тайсон, найсильніша людина Німеччини Патрик Бабумян та багато інших рекордсменів, лауреатів та світських осіб. І з кожним роком веганство стає популярнішим і в Україні.

Укрінформ поспілкувався з Тамарою Хьюман, 28-річною веган-активісткою й головою зоозахисної ГО «Кожна тварина», щоб дізнатись, що відстоюють українські вегани і наскільки цей рух поширений в нашій країні і як це взагалі – бути веганом.

ВІДМОВА ВІД ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТВАРИН НАСКІЛЬКИ ЦЕ МОЖЛИВО

- Все з чогось починається, тим більше така принципова позиція, як веганство. От скажіть: як поставилась до Вашого рішення сім'я – батьки, чоловік?

- Моя сім’я мене підтримала. Чоловік став веганом майже одразу після мене. Мій брат став спочатку вегетаріанцем, а згодом також веганом. Навіть мама мого чоловіка стала веганкою.

- Втім деякі люди не наважуються стати веганами, мовляв, щоби не псувати здоров’я. А й насправді, якщо чесно, наскільки веганство безпечне?

- Я не є дієтологинею чи експерткою з харчування. Єдине, на що я можу посилатись, це на авторитетні організації, які професійно займаються дієтологією чи нутриціологією. Це асоціації дієтологів й міністерства охорони здоров’я у різних країнах. МОЗ України також визнало веганство безпечним. Наразі близько тридцяти організацій вже опублікували висновки, що рослинне харчування є безпечним, якщо людина харчується збалансовано (на сайті VEGAN HEALTH є повний список організацій. – Ред.). Також підтверджено, що таке харчування підходить абсолютно для усіх людей на будь-якому етапі життя: для новонароджених, дітей, дорослих, вагітних, людей похилого віку і спортсменів (читаємо і на сайті МОЗ України. – Ред.). Ці висновки може почитати будь-яка людина самостійно, все у відкритому доступі. Головне – повторюю – забезпечити збалансоване харчування.

Добовий підрахунок поживних речовин від @vegan_tron у Veganplan
Добовий підрахунок поживних речовин від @vegan_tron у Veganplan

- І як забезпечити?

Для підрахунку нутрієнтів у щоденному раціоні є два безкоштовні ресурси. Один з них на американський й називається «Cronometer», а інший російськомовний і називається «Мой здоровый рацион». Але є ще, якщо пошукати (наприклад, Veganplan, MyFitnessPal, FatSecret – авт.). Так можна приблизно підраховувати, чи достатньо вживає людина усіх необхідних речовин. Зрештою, є аналізи, за допомогою яких можна все проконтролювати.

- А що ви зазвичай їсте на сніданок, обід та вечерю?

- Вранці поживний і легкий для шлунку коктейль з вівсянки, горіхів, фруктів і сухофруктів. На обід зазвичай їм або рис, або гречку, або іншу кашу з овочами, суп. З білкового можуть бути або рослинні сосиски, або нут, квасоля чи сочевиця. Ще хумус може бути. Вечеряю салатом.

- Ви казали, що аналізи треба здавати? Перепрошую, а які у вас результати?

- Так, я регулярно аналізи здаю: раз на півроку. Дуже важливий показник B12 (вітамін необхідний для утворення еритроцитів, розвитку нейронів та синтезу ДНК. – Авт.) – він у мене в нормі завжди, бо я його приймаю. Останній результат був 365 при межах норми 197-771. І залізо, бо ще в школі у мене була залізодефіцитна анемія. Востаннє гемоглобін був 119 при нормі 120-140, залізо – 14 (норма для дорослих: 5,83-34,5. Чому заліза не багато? Можливо, в раціоні недостатньо бобових і круп – вони, передусім, є джерелом заліза для веганів. Деякі жінки-веганки додатково приймають залізо, яке втрачають в «критичні дні» – авт.). А загалом, мої знайомі – як вегани, так і невегани – можуть однаково скаржитись на стан здоров’я. Про це кажуть і дані, що ті чи інші дефіцити бувають і у веганів, і ум’ясоїдів. Аптеки і ліки існують для усіх, а не лише для веганів.

- А як, до речі, вегани ставляться до ліків? Адже в них теж бувають продукти тваринного походження, а ще їх випробовують на тваринах.

- Веганство – це про те, щоб відмовлятись від продуктів тваринного походження й експлуатації тварин наскільки це можливо. Якщо десь на 100% такої можливості немає, то це не буде суперечити веганству. Так само з ліками, якщо вони необхідні для здоров’я й виживання. Часто нам наводять приклад: «А якщо на тебе нападе лев чи, скажімо, заведуться глисти?». Звісно, кожен веган боротиметься за своє життя, у цьому немає нічого незрозумілого. Веганство – це про те, щоб відмовитись від непотрібної експлуатації. Сьогодні, у 2021 році ми можемо відмовитися від насилля в їжі, одежі, десь і в ліках. Наприклад, вітаміни бувають в желатині і без. Тобто є можливість обрати вітаміни без продуктів тваринного походження.

- А у вас є домашні тварини?

- Зі мною живе врятована з вулиці собака. Її ми забрали ще до того, як стали веганами. А взагалі, я не підтримую «індустрію» домашніх тварин. Розводити та продавати тварин – теж експлуатація.

- А чим, перепрошую, годуєте собаку?

- Вона на 90% на рослинному харчуванні. Ми купуємо рослинний корм від Green Petfood (230 грн за кілограм. – Ред.).

- А чи відомо наскільки веганство позитивно впливає на навколишнє середовище?

- Веганство не має стосунку до екології, але до нього можна прийти через екологічну мотивацію. Тобто можна піклуватись про навколишнє середовище, але купувати шкіряний одяг і ходити в цирк. Веганство – не лише рослинне харчування, це відмова від будь-якої експлуатації тварин.

З презентації просвітницької лекції ГО «Кожна тварина»
З презентації просвітницької лекції ГО «Кожна тварина»

Є дуже багато досліджень, які підтверджують, що тваринництво знищує навколишнє середовище. Наймасштабніше з них – Оксфордське дослідження 2018 року (знаходимо дослідження у журналі Science. – Авт.). Вчені дослідили 37,8 тисяч ферм з усього світу і зазначили, що тваринництво використовує 83% усіх сільськогосподарських площ на планеті Земля. Ферми забруднюють воду, повітря і ґрунти, але при цьому дають раціону людства лише 37% білку і 18% калорій. Тобто людство вкладає у тваринництво дуже багато ресурсів, хоч користі отримує непропорційно менше. Автор дослідження Джозеф Пур вважає, що найправильнішим кроком для покращення екологічної ситуації в світі була б відмова від продуктів тваринного походження (цитата є на сайті The Independent. – Авт.). Тоді людству вдалося би звільнити багато земель і, відновивши екосистеми, все одно всіх нагодувати.

- А наскільки готові українські магазини задовольнити потреби веганів?

- Це ж не відбувається за один день. Попит породжує пропозицію. Попит наразі зростає, і пропозиція змінюються. Ми уже бачимо рослинне молоко у кав’ярнях, цілі відділи у супермаркетах, що помічені словом «Vegan». Тобто усе буде змінюватись поступово і це вже відбувається. А магазини, промисловість зацікавлені, щоб їх продукцію купували, тож і виробляти будуть те, на що буде попит.

ДО РЕЧІ

Укрінформ порівняв вартість рослинних альтернатив і вартість продуктів тваринного походження. Найдешевший, збагачений кальцієм вівсяний чи гречаний напій "GREEN SMILE" (альтернатива молоку) коштує від 33 до 43 грн за 1 л, тоді як найдешевше коров’яче молоко приблизно 20 грн за 900 мл. Тофу (соєвий аналог сиру) коштує приблизно 110 грн за кг, тоді як найдешевший сир приблизно 170 грн за кг. У магазині «Фора» можна знайти сейтан ковбасний «Мозаїка» від Vegetus, один кілограм коштує 106 грн. А найдешевша в АТБ ковбаса Лікарська коштує – 219 грн за кг. І це при тому, що якість найдешевших продуктів тваринного походження викликає у всіх сумніви. Чи не так?

Простір «Вільної їжі» від Ardis Group і Auchan на проспекті Степана Бандери в Києві
Простір «Вільної їжі» від Ardis Group і Auchan на проспекті Степана Бандери в Києві

Хоч альтернативи продуктам тваринного походження дорожчі, вони не є обов’язковими для щоденного вживання. Головними є бобові, крупи, сезонні фрукти та овочі, які не є надто вже дорогими, а також горіхи, насіння й рослинна олія – вони, хоч і не дешеві, але надзвичайно багаті на поживні речовини і рекомендовані усім.

- І все ж таки прийнято вважати, що веганство – це дорого...

- Ні, це лише дуже поширений стереотип. Звісно, якщо ви купуєте дорогі продукти – це буде дорого, але найдешевші продукти в супермаркеті – це каші, бобові й сезонні фрукти та овочі. Я навіть три роки тому робила порівняння нашого з чоловіком «веганського» бюджету – з бюджетом двох сімей м’ясоїдів. У мене на каналі в ютубі є відео про це. Тоді бюджет харчування двох веганів склав 5250 грн на місяць і був між бюджетом сім’ї м’ясоїдів, яка економить (3000-4000 грн) та ще однієї сім’ї м’ясоїдів, яка живе «з розмахом» (7000-8000 грн). Тобто багато залежить від того, наскільки дорогі продукти ви обираєте, де харчуєтесь: вдома чи в ресторані. Звісно, поки деякі веганські альтернативи можуть бути дорогими, бо на них попит менше і часто їх імпортують. А от виробництво продуктів тваринного походження субсидується державою, тому ціна може бути нижча.

НАСПРАВДІ, ВІДМОВЛЯТИСЬ ВІД НАСИЛЛЯ – ЦЕ ПРОСТО НОРМА

- А як реагують люди на ваші акції?

- Коли наша ГО, починала, ще мало хто в Україні щось знав про веганство, у чому, наприклад, та ж різниця між веганством і вегетаріанством. Навіть взагалі про існування такого руху не знали. Але зараз веганством вже мало кого здивуєш. Це добре, бо і стереотипів про нібито «сектантство» стає все менше. Люди бачать, що веганів більшає, що вони звичайні люди серед усіх. Це стає нормальним і звичним. І те, що в торгівлі більшає рослинних альтернатив молочним і м’ясним продуктам, є наслідком цього.

Тамара Х'юман
Тамара Х'юман

- І все ж таки багато хто сприймає веганство, як фанатизм, крайнощі. Що ви скажете з цього приводу?

- Я вже говорила про це. Ми часто стикаємось з таким стереотипом, але давайте подивимось на це під іншим кутом: що є крайністю – відмовлятися від насилля чи, навпаки, свідомо обирати насилля й платити за страждання живих істот? Чомусь деяким людям здається, що відмовлятись від насилля – це дуже складно. Але ж вони ніколи б не сказали такого про якийсь інший вид дискримінації чи жорстокості. А деякі люди негативно ставляться до веганства, тому що вбачають ризик для самих себе, вони бояться відмовитись від повсякденних звичок. Люди не люблять щось змінювати, бо це складно. А оскільки багато людей усе своє життя їли ці продукти або носили шкіру й хутро, відмова вимагає свідомого рішення і зусиль. Звичайно, легше нічого не робити, просто закрити очі, а відмовлятись від оплати насилля – це, виходить, фанатизм? А от я вважаю, що відмова від оплати насилля – це норма для людини.

Анна Гетьман, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-