До ПЦУ за три роки перейшло близько 700 парафій Московського патріархату - Епіфаній

До ПЦУ за три роки перейшло близько 700 парафій Московського патріархату - Епіфаній

Укрінформ
За три роки до Православної церкви України перейшло близько 700 парафій УПЦ Московського патріархату. 

Як передає Укрінформ, про це сказав предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній у інтерв'ю РБК-Україна.

"За нашими підрахунками, близько семисот парафій приєдналися після Об'єднавчого Собору ПЦУ. Протягом останнього року переходів було значно менше. Цей спад почався ще з приходом нової влади. Зараз Московський патріархат фактично по кожній парафії, яка приєдналася до нашої Церкви, подав позови до судів. Але протягом цього часу практично за всіма позовами ми виграли, бо правда на нашому боці, і якщо громада бажає перейти, вона має на це законне право", - сказав Епіфаній.

За його словами, з боку української влади повинна бути підтримка цього процесу в рамках, визначених законом. Він зазначив, що інколи сама поліція не бажає захищати законні права громади, не розбирається в цих процесах, і може навіть відверто захищати "інтереси московських прихильників".

"Ми вже бачили дуже багато прикладів - на Рівненщині, Волині, Закарпатті, коли 90% громади визначилися з переходом до ПЦУ, але приїжджали священники з інших районів, привозили різних хлопців спортивної зовнішності, які творили беззаконня, били місцевих мешканців. Тому громади налякані. Дуже багато є священників з МП, які навіть до мене приходять і говорять: якби можна було тільки змінити табличку на храмі з МП на ПЦУ, то ми готові до цього. Але вони не хочуть "воювати", - розповів предстоятель ПЦУ.

За словами Епіфанія, якщо всі справедливі судові рішення втілюватимуться в життя, то ситуація покращиться, і буде наступна хвиля переходів парафій.

Як повідомлялося, сьогодні, 6 січня, відзначається третя річниця вручення Томосу про автокефалію Православної церкви України.

19 квітня 2018 року Верховна Рада підтримала звернення до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із проханням видати Томос про автокефалію православної церкви в Україні.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення надати Томос про автокефалію Православній церкві в Україні.

15 грудня 2018 року в Києві у Софійському соборі відбувся Об'єднавчий собор. На ньому духовенство УПЦ Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та представники УПЦ Московського патріархату створили єдину помісну Православну церкву України, ухвалили її статут і обрали предстоятеля − митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-