Програма медгарантій-2022: кількість послуг у пакеті збільшили до 38

Програма медгарантій-2022: кількість послуг у пакеті збільшили до 38

Укрінформ
В Україні 1 січня розпочинається Програма медичних гарантій на 2022 рік, яка передбачає 38 пакетів послуг.

Про це повідомляє Укрінформ.

Бюджет Програми медгарантій на цей рік становить 157,3 млрд грн, що на 33,8 мільярда більше, ніж торік.

Серед нових послуг - “Хірургічні операції дорослим і дітям в умовах стаціонару одного дня”. Цю медичну допомогу виділили в окремий пакет, щоб стимулювати розвиток стаціонаро-замісних підходів, які дозволять не тримати пацієнта у лікарні без потреби.

Запроваджено також новий пакет “Готовність до реагування на надзвичайні ситуації, зокрема інфекційного характеру”, який дасть змогу забезпечити стабільність роботи інфекційних відділень та закладів, а також інфекційну готовність країни на необхідному рівні. На цей напрям у ПМГ-2022 передбачено 2,5 млрд грн.

Крім того, посиляться вимоги до лікарень, які надаватимуть пріоритетні послуги. Для цього вводиться новий показник - мінімальна кількість наданих послуг протягом 2021 року. Він запроваджуватиметься для надання медичної допомоги при інфаркті та інсульті, а також при пологах.

В 2022 році передбачено 4,8 млрд грн на лікування пріоритетних серцево-судинних захворювань, зокрема інфарктів та інсультів. Якщо заклад пролікував 100 інсультів або 50 інфарктів, то він може укласти договір з НСЗУ.

Рішенням Кабінету Міністрів до надання медичної допомоги за Програмою державних гарантій медичного обслуговування населення долучається клінічна лікарня “Феофанія”. З 2022 року до лікарні в межах Програми медгарантій будуть госпіталізувати людей з інфарктами та інсультами.

За одним з найвищих тарифів у Програмі медичних гарантій оплачуватиметься неонатальна допомога. У 2022 р. тариф зросте зі 113 тис. до 135 тис. грн. За лікування недоношених дітей у закладах, які відповідатимуть додатковим вимогам, встановлено максимальний тариф у 161 тис. грн. Щоб надавати цю послугу, заклади мусять мати виїзну неонатальну бригаду, яка може перевозити новонароджених між лікарнями, якщо така потреба виникне.

Як зазначають в НСЗУ, договори на лікування складних неонатальних випадків не будуть укладатися із закладами, які переводять до інших лікарень більш ніж 30% немовлят.

Зросте тариф за медичну допомогу при пологах - до 15 тис. грн. За цю суму пацієнткам забезпечують меддопомогу при фізіологічних або ускладнених пологах та кесаревому розтині, знеболення, моніторинг стану породіллі та новонародженого, всі необхідні обстеження та консультації, вакцинацію дитини, ліки з Нацпереліку. Для закладів, які відповідатимуть додатковим вимогам, виконуватимуть низку важливих лабораторних досліджень, тариф за послугу становитиме 20 тис. грн. Мінімальна кількість наданих послуг, яка дозволяє укласти договір з НСЗУ - 150 пологів на рік.

Понад 8,3 млрд грн заплановано на лікування онкологічних захворювань, що на 4,8 млрд більше, ніж попереднього року. Так, до 36 тис. грн збільшиться тариф на хіміотерапевтичне лікування, за лікування дітей від онкохвороб НСЗУ сплачуватиме закладам до 131 тис. грн.

Сума за радіологічне лікування становитиме 51 тис. грн у той час, як у 2021 році було 36,5 тисячі.

Тариф за лікування онкогематологічних хвороб становитиме 74 тисячі гривень замість 54 тисяч у 2021 році.

В межах бюджету Програми медичних гарантій-2022 передбачено понад 26 млрд грн на первинну медичну допомогу, що на 6 млрд більше, ніж у 2021 році. Підвищено капітаційну ставку лікарям, які надають первинну медичну допомогу, до 786 грн.

У 2022 році збільшився на 1,8 млрд грн бюджет програми “Доступні ліки” - до 4, 6 млрд грн. До програми з 1 січня 2022 року включено препарати для лікування хвороби Паркінсона. Загалом у “Доступні ліки” включено 354 лікарські засоби, з них 198 - при серцево-судинних хворобах; 51 - при діабеті II типу; 27 - для профілактики інсультів та інфарктів; 16 - при бронхіальній астмі; 30 - при розладах психіки та поведінки; 27 - при епілепсії; 5 - при нецукровому діабеті.

Перелік ліків, що включені до Реєстру лікарських засобів, доступний на сайті НСЗУ, а Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, станом на 5 серпня 2021 року (включено ліки від серцево-судинних хвороб, діабету II типу, бронхіальної астми, профілактики інфарктів та інсультів) - на сайті МОЗ.

Як повідомляв Укрінформ, 29 грудня Кабінет Міністрів ухвалив постанову про деякі питання реалізації Програми державних гарантій медичного обслуговування населення, що регулюватиме порядок оплати медичних послуг у 2022 році. Вона забезпечує оплату медичних послуг, що надаватимуться закладами охорони здоров’я за рахунок коштів держбюджету в межах Програми медичних гарантій, зокрема за укладеними договорами та договорами про реімбурсацію.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявляв, що з 1 січня 2022 року встановлено вимогу до лікарень, які бажають укласти договір з НСЗУ, щодо підтвердження можливостей перекладу жестовою мовою. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-