В Україні відкривають «Школу супергероїв» для дітей у лікарнях

В Україні відкривають «Школу супергероїв» для дітей у лікарнях

Укрінформ
З 1 січня в Україні починає роботу державна установа «Школа супергероїв», що забезпечуватиме процес навчання дітей, які перебувають на довготривалому лікуванні або в реабілітаційних центрах.

Як передає Укрінформ, про це під час презентації ДУ «Школа супергероїв» розповіла заступниця міністра освіти та науки Віра Рогова.

«Кожна дитина має право здобувати якісну і доступну освіту. Сьогодні ми презентуємо утворену Кабінетом Міністрів державну установу «Школа супергероїв», яка має взяти на себе всі повноваження щодо забезпечення освітніх послуг дітям, які будуть знаходитися в лікарні і отримувати освіту», – сказала Рогова.

За її словами, наразі в Україні діє сім центрів у п’яти областях України, де діти мають змогу навчатися під час лікування: по одному – в Києві, Херсоні Хмельницькому. По два – у Дніпропетровській та Житомирській областях. Планується відкриття такого центру в Харкові. Всі ці центри були відкриті за участю громадських організацій.

За словами Рогової, загалом планується створення 28 таких навчальних центрів.

Заступниця міністра повідомила, що ДУ «Школа супергероїв», яке було створено постановою Кабінету Міністрів, віднесено до управління МОН.

Постановою Кабміну затверджено Статут ДУ «Школа супергероїв», порядок проведення конкурсу на посаду її директора, умови оплати праці працівників, порядок надання освітніх послуг дошкільникам та дітям шкільного віку, які перебувають на лікуванні або на реабілітації.

Так, директор установи призначатиметься на посаду строком на п’ять років шляхом конкурсного відбору, також буде створена піклувальна рада, яка складатиметься із представників громадськості, Рада директорів, Навчально-методична рада, яка забезпечуватиме навчально-методичний супровід, Секретаріат, а також будуть обрані керівники освітніх центрів.

Освітні послуги надаватимуть із дозволу та згідно з рекомендаціями лікаря медичного закладу, в якому перебуває дитина, також необхідна буде згода батьків або законних представників дитини на її навчання, або повнолітньої особи, яка здобуває середню загальну освіту.

Обов’язковою умовою буде те, що розклад занять не повинен збігатися в часі та заважати лікуванню дитини.

Право на освітні послуги під час лікування має будь-яка дитина, яка потрапляє в стаціонар і перебуває там два і більше тижнів.

У кожній школі при лікарні буде завідувач, вихователь, вчитель початкових класів, асистент, практичний психолог, який комунікуватиме не тільки з дітьми, а й з батьками, методисти.

Загалом планується, що гранична чисельність Школи супергероїв становитиме 235 штатних одиниць.

За словами міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, у 2022 році за рахунок державних видатків школи отримають на 27,2% більше коштів для надання освітніх послуг для осіб, які перебувають у закладах охорони здоров’я, ніж торік.

«Маємо рухатися далі. Насамперед – внести необхідні корективи у вектор розвитку системи освіти, врахувавши ті зміни, що диктує, зокрема, й пандемія, виправити окремі недоліки, активізувати зусилля всіх учасників реформ. Адже головна наша мета дуже проста: кожна дитина має право на освіту, а держава має зробити все, аби освіта була якісною, навіть якщо життя зараз так склалося і дитина перебуває у лікарні», – написав Шкарлет у Телеграмі.

Як повідомляв Укрінформ, 28 жовтня Кабінет Міністрів ухвалив постанову про створення державної установи «Школа супергероїв».

Зокрема, постановою затверджено статут ДУ «Школа супергероїв», визначений порядок проведення конкурсу на зайняття посади директора установи, умови оплати праці працівників.

Також затверджено порядок надання освітніх послуг особам, які здобувають дошкільну або повну загальну середню освіту та перебувають на стаціонарному лікуванні, або яким надається реабілітаційна допомога в закладах охорони здоров'я.

Згідно з постановою, Міністерство освіти та науки має забезпечити фінансування держустанови з 1 січня 2022 року.

МОЗ, ОДА та КМДА мають забезпечити створення необхідних умов для роботи освітніх центрів ДУ «Школа супергероїв» у закладах охорони здоров'я.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-