НАБУ і САП завершили розслідування щодо «Межигір’я»

НАБУ і САП завершили розслідування щодо «Межигір’я»

Відео
Укрінформ
Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування щодо незаконного заволодіння резиденцією «Межигір’я» експрезидентом Віктором Януковичем та його сином Олександром.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ, передає Укрінформ.

"Детективи НАБУ за процесуального керівництва прокурорів САП завершили розслідування за підозрою колишнього президента України та його сина у заволодінні резиденцією «Межигір'я» шляхом зловживання своїм службовим становищем. ... 29 грудня 2021 року стороні захисту відкрили матеріали кримінального провадження для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до Вищого антикорупційного суду", - заявили у відомстві.

Повідомляється, що дії експрезидента кваліфіковані за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 5 ст. 368 КК України, його сина — за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України.

За даними слідства, протягом 2002-2013 рр. експрезидент спільно зі своїм сином заволодів земельною ділянкою площею 104,61 га, будівлями, спорудами та іншим майном комплексу відпочинку «Пуща-Водиця» урочища «Межигір’я», а також будинком №123-а по вулиці Межигірській у селі Нові Петрівці.

Фігурантам справи у випадку визнання їх винними загрожує позбавлення волі на строк від 7 до 15 років з конфіскацією майна.

Зазначається, що у межах розслідування НАБУ ініціювало арешт сотень об’єктів рухомого, нерухомого майна і транспортних засобів на території резиденції «Межигір’я». Надалі ці об’єкти за рішенням суду передали Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці липня НАБУ і САП подали до Вищого антикорупційного суду клопотання про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою експрезиденту Віктору Януковичу і його синові Олександру. У жовтні ВАКС задовольнив ці клопотання.

НАБУ розслідує цю справу з грудня 2019 року. Раніше Генпрокуратура розслідувала справу про заволодіння комплексом будівель будинку відпочинку “Межигір'я”. У її межах було заочно повідомлено про підозру експрезиденту Януковичу.

За версією слідства, Олександр Янукович організував створення та придбання приватних фірм з метою прикриття незаконної діяльності щодо заволодіння "Межигір'ям". Його батько, обіймаючи у 2007 році посаду прем'єр-міністра, був пособником та шляхом зловживання своїм службовим становищем допоміг заволодіти держмайном у особливо великих розмірах.

Окрім цього, Олександра Януковича підозрюють у легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-