Українські школи з січня переходять на нові стандарти харчування

Українські школи з січня переходять на нові стандарти харчування

Укрінформ
В Україні 1 січня завершується перехідний період із впровадження нових стандартів шкільного харчування й відбудеться перехід на нове меню.

Про це повідомила дружина Президента Олена Зеленська у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Зворотний відлік до повного переходу на нове меню в межах реформи шкільного харчування розпочато. До нього залишається всього три дні, бо з 1 січня 2022 року для шкіл закінчується перехідний період із впровадження нових стандартів”, - зазначила перша леді.

За її словами, підготовча робота для переходу на нові стандарти тривала понад рік, починаючи з перших досліджень, коли з’ясували масштаб проблеми з надмірним споживанням субпродуктів, газованих напоїв, надлишком цукру, солі та жирів і розробили нове меню – з овочами, фруктами, стравами, які є корисними й смачними водночас.

Зеленська також нагадала, що на законодавчому рівні було закріплено інтереси дітей з дієтичними потребами; розпочалася модернізація застарілих харчоблоків – зміни стосувалися не лише ремонту й обладнання, а й технологічних процесів.

Дружина Президента зазначила, що впродовж осені 2021 року проводилася роз'яснювально-просвітницька робота, регіональними форумами «Реформа системи шкільного харчування» (відбулися в Бучі, Одесі, Дніпрі та Львові) охоплено три тисячі учасників із 24 областей, а також запущено інформаційний портал «Знаїмо» («Знаємо, що їмо» – про свідоме харчування у школі та вдома).

“Рада також повідомити про старт комунікаційної кампанії зі здорового харчування спільно з ЮНІСЕФ. Її гасло: «Головне – що всередині» (нашого кошика в супермаркеті, холодильника, тарілки)”, - зауважила Зеленська.

Вона наголосила, що завдання кампанії – підвищити обізнаність серед школярів та батьків про здорове харчування, донести повідомлення про правильні харчові звички, вплинути на харчову поведінку всіх поколінь.

“Адже за роки роботи наша мета значно розширилась: ми хочемо змінити не лише те, що на столах, а й саму культуру харчування маленьких і дорослих українців, їхні харчові звички. Тож із 1 січня на повну силу запускаємо не просто реформу харчування, а реформу мислення: від миттєвого задоволення – до усвідомленого та уважного підходу до потреб свого організму, душі та розуму”, - підкреслила дружина Президента.

Як повідомлялося, у межах реформи системи шкільного харчування запрацював портал про здорове харчування у школах “ЗнаЇмо”.

Реформу шкільного харчування започатковано з ініціативи дружини Президента. У травні цього року презентовано оновлене меню для шкільних їдалень. Оновлене меню розраховано на 4 тижні, включає 160 страв. Крім того, збільшено кількість фруктів та м'яса в раціоні.

У липні 2021 року Кабінет Міністрів затвердив зміни у нормах харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Оновлене меню в школах було впроваджено з 1 вересня 2021 року. З 1 січня 2022 року всі школи мають перейти на нові стандарти харчування.

Наступного року на реформу системи шкільного харчування, зокрема на модернізацію харчоблоків, буде виділено 1,5 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-