Онлайн та без змін у житті: головнокомандувач ЗСУ заспокоює українок щодо військового обліку

Онлайн та без змін у житті: головнокомандувач ЗСУ заспокоює українок щодо військового обліку

Укрінформ
Частину процесів, які здійснюються під час постановки на військовий облік, із 2022 року, імовірно, можна буде здійснити онлайн.

Про це головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний поінформував у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Готується такий порядок постановки на військовий облік, який дозволив би реалізувати дистанційно та онлайн якнайбільше процедур. Держава проводить антибюрократичну реформу, щоб людям не доводилося переносити папірці з місця на місце. Це стосується також і чоловіків – цифровізація має модернізувати військовий облік в цілому", – зазначив Залужний.

Він підкреслив, що упродовж 2022 року всі процедури будуть "відкалібровані" таким чином, щоб для громадянок України, чиї спеціальності є в переліку для військового обліку, та їхніх роботодавців процес постановки на облік був максимально комфортним.

Головнокомандувач ЗСУ зауважив, що також планується введення перехідної норми, яка стосуватиметься зборів (навчань) військовозобов’язаних – на навчання жінки будуть убувати винятково за власним бажанням.

"Зі взяттям на військовий облік жодних змін у житті українських жінок не буде! Єдине – Збройні сили просто знатимуть, які спеціалістки є в країні та можуть у крайньому разі долучитись до оборони держави. Відповідний порядок обліку існував в Україні й раніше, починаючи з 1994 року, хоча майже не працював. Це також крок назустріч жінкам, які мають бажання проходити військову службу у Збройних силах України, для уникнення зайвих процедур при займанні посади за своєю спеціальністю", – наголосив він.

Водночас головнокомандувач ЗСУ побажав українцям щасливих та безпечних свят. Залужний запевнив, що Збройні сили України завжди "на захисті".

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство оборони затвердило перелік професій, представниці яких повинні будуть стати на обов'язковий облік військовозобов'язаних. Відповідний наказ Міноборони ухвалено 11 жовтня 2021 року.

Документом затверджується перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних. Так, до переліку ввійшла велика кількість популярних професій, зокрема, медики, фармацевти, юристи, програмісти, соціальні працівники, менеджери, бухгалтери, журналісти, музиканти, працівники ресторанів та готелів, рекламники тощо. Приведення нормативно-правових актів у відповідність із наказом головнокомандувач ЗСУ має забезпечити у шестимісячний термін з дня набрання документом чинності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-