Новий рік у стилі «еко-френдлі»? Це дуже правильно!

Новий рік у стилі «еко-френдлі»? Це дуже правильно!

Укрінформ
Альтернативні ялинки, саморобні прикраси, взагалі відмова від нестримного споживацтва – саме за цим майбутнє найпопулярнішого свята

Незабаром Новий рік. Магазини вже наповнились прикрасами й майбутніми подарунками. Усюди звучить знайома з дитинства новорічна музика, налаштовуючи на відповідний настрій. Втім, готуючись до головних свят року, ми часто й не згадуємо про дуже важливе – про небезпеку природі, яку несуть свята, і новорічні – не виняток. Так, не треба примножувати проблем для довкілля і тут принципово важливо почати з себе.

Простий приклад. Люди кожного року підтримують гаманцем вирубку мільйонів живих ялинок замість того, щоб підтримати озеленення. Штучна ялинка – теж не вихід, бо на відміну від живої, її виготовили з невідновлюваних ресурсів, на підприємстві, яке споживає енергію, а відтак – отруює атмосферу і, зазвичай, її неможливо здати на переробку. Ще один страшний ворог довкілля – бездумне споживацтво. Це і незлічена кількість пакунків з подарунками, і гори їдла на святковому столі, і дешевий китайський пластик, яким люди прикрашають ялинки та помешкання.

…А от чи можливо організувати справжнє свято екологічно чистим? Укрінформ поспілкувався з екологами – вони й радять, як влаштувати новорічне свято в стилі «еко-френдлі».

Ялинка з підручних матеріалів

Не треба рубати живе дерево, не треба і «багаторазових» штучних красунь. Найкращий вибір – альтернативна ялинка. Наразі в інтернеті можна знайти безліч ідей, як її змайструвати з будь-чого: драбини, гірлянди, дерев’яних дощечок і просто паличок. Таку ялинку не треба ніде зберігати, вона не лишає по собі сміття, не шкодить екології. Виглядає така святкова композиція дуже сучасно, робити її – справжнє задоволення й вихід для творчої енергії.

Анна Богушенко, аспірантка-кліматологиня й учасниця ГО «Екодія», вважає, що краще змайструвати ялинку власноруч: «Почнемо з того, якщо у вас вже є вдома штучна ялинка, то найкраще її використовувати далі. Не купуйте нову – вищу, красивішу, «зеленішу». А найкраща альтернатива – зробити ялинку своїми руками: з кімнатних рослин, шишок, навіть, з книжок, які після свят повернуться на свої місця на полицях», – каже Анна.

Як саме? Подивіться на інтерактивну картинку.

Ще, як варіант, прикрасити хатні рослини, або взяти ялинку в оренду (так часто роблять закордоном), або ж купити ялинку в горщику, щоб потім висадити. Єдиний недолік останнього варіанту – не усі такі дерева приймаються.

Катерина Полянська з Міжнародної благодійної організації «Екологія-право-людина» теж вважає, що толерувати вирубування ялинок не слід: «Можна прикрасити ялинку на своєму подвір’ї, якщо будинок приватний. Ще можна звернутись до традицій і поставити солом’яного Дідуха – символ українського Різдва. Або купити рослину, схожу на ялинку. Але важливо пам’ятати, що багатьом таким рослинам потрібні специфічні умови. Я собі обрала араукарію – гостю з Австралії, Нової Зеландії. Вона схожа на ялинку, може рости і в тропіках, і вдома багато років, якщо ви створите їй відповідні умови», – радить Катерина Полянська.

Араукарія у ролі новорічної ялинки
Араукарія у ролі новорічної ялинки

Ще уявіть собі скільки електроенергії витрачається у Новорічну ніч. А звідки вона береться, електроенергія? Скільки додаткових тонн вугілля буде перетворено на ТЕЦ в ядучий дим? Тож не забувайте про свічки (з ними навіть романтичніше), але за умови, що вони соєві чи воскові. Парафінові свічки виділяють канцерогени, а виготовляють їх з нафтопродуктів, тому краще від них відмовитись.

Стіл: Не варто їсти, як востаннє

Анна Богушенко каже, що смітник середньостатистичної людини приблизно на 60% складається з харчових відходів: «Треба купувати стільки, скільки ви встигнете з’їсти, поки продукти не зіпсуються. Варто пам’ятати, що деякі «частини» продуктів, які ми викидаємо, можна їсти. Я от люблю картоплю “в мундирі”, замість очищеної. А ще для мене стало нещодавнім відкриттям, що із зеленого листя цвітної капусти можна приготувати корисний соус для пасти. Рецепт: великий пучок петрушки, два зубчики часнику, 80 мл оливкової олії, сік половини лимона, сіль за смаком. Все це перебиваємо в блендері й готово. Взагалі, боротьба з харчовими відходами стає викликом кулінарній винахідливості», – каже Анна Богушенко.

Економія, здоров’я, екологічність – все тут. Взагалі оптимальний варіант – приготувати до Новорічного столу не більше п’яти страв, щоб набитий шлунок не заважав насолоджуватись святом. Коли стіл не нагадує вінегрет, і святкувати за ним приємніше.

Декор: Нехай прикрас буде зовсім мало, але – найкращі

Ще одна проблема споживацтва – прикрашання оселі до свята. Бо ж як без нього? Але ж з року в рік ми робимо одне й те саме – ще й пишаємося «традицією». А спробуйте спитати себе, чи дійсно вам потрібна та нова прикраса, чи дійсно ваше щастя в Новому році залежить від оцієї, ще одної гірлянди? Часто, якщо поставити собі такі питання, необхідність придбати чергове «не скажеш навіщо» автоматично відпадає. Наприклад, десята чашка з новорічним малюночком, або нотатник, або якась пластмасова ялинка на батарейках – миттєві забаганки, без яких можна прожити.

Кліматологиня Анна Богушенко каже, що варто уникати одноразових прикрас і «витребеньок»: «Краще відмовитися від одноразових пластикових «девайсів» для столу, як-от: шпажки, трубочки, декор для коктейлів. А коли плануєте святкуєте десь не вдома, то спробуйте не використовувати одноразовий пластиковий посуд. Замість нього можна взяти власний чи використовувати їстівний. Такий виробляють і в Україні! З’ївши щось смачненьке, можна ще й відкусити шматочок і від своєї тарілки», – каже Анна.

Наприклад, одноразовий посуд з висівок пропонує Biotrem: набір 10 тарілок – 157 грн, виделки 10 шт. по 37 грн. А от у Lekorna можна знайти вафельні стаканчики для кави, десертниці та ще багато іншого, вартість треба уточнювати.

Екологиня Катерина Полянська ще радить уникати хлопавок, феєрверків і дощику: «Коли ми беремо в руки якусь річ, дуже важливо думати наперед. Обирайте якісні прикраси, замість дешевих китайських», – говорить екологиня.

Деякі речі можна замінити, а деякі – купувати, зважаючи ще на такі поради:

  • Замість одноразових серветок, оберіть рушники (їх можна прати).
  • Замовляючи їжу, відмовтесь від одноразових паличок, виделок, стаканчиків тощо.
  • Купуйте паперову продукцію із позначкою FSC, яка свідчить, що сировину використовували раціонально.
  • Робіть ялинкові іграшки самостійно: з тканини, паперу, тіста чи шишок. Не лише безпечно, але й цікаво. А головне – з любов’ю, такі іграшки завжди особливі. Також не забувайте про старі ялинкові прикраси – справжня сімейна реліквія, яка об’єднує і нагадує дитинство.
  • Обирайте світлодіодні гірлянди. Вони майже не нагріваються, набагато економніші від звичайних гірлянд. За словами Анни Богушенко, на таку гірлянду витрачається на 80% менше електроенергії.
  • Візьміть святкове вбрання в оренду, щоб не купувати на один раз. Особливо актуально для батьків: діти швидко ростуть й новорічні вистави незабаром. Такою послугою можна скористатись, наприклад, на сайті Костюмерна Ксенії Малюкової (від 500 грн на добу) або GUP (дитячий одяг від 50 грн на добу).

Для натхнення: новорічні прикраси власними руками
Для натхнення: новорічні прикраси власними руками

Подарунки: Замість якихось умовних «шкарпеток», подаруйте враження і спільно проведений час

Обираючи сюрприз дізнайтесь, чи дійсно потрібна людині та річ. Якщо все-таки вирішили купувати, орієнтуйтесь на вітчизняне з сертифікатами екологічності. Обгорніть подарунок у тканину, замість паперу, або використовуйте обгортки з вторинної сировини. Якщо готуєте сюрприз дитині, нехай це буде розвиваюча іграшка чи гра.

Катерина Полянська радить не загортати подарунок у десять шарів паперу, дарувати екологічно чисті смаколики (солодощі з горіхів та сухофруктів, баночка джему, чаї, органічні суперфуди), уникати дорогих ювелірних виробів, на виготовлення яких витрачають багато ресурсів, розорюють землі.

Кліматологиня Анна Богушенко радить складати так звані “вішлисти”, тобто списки ваших бажань,щоби близькі люди могли між собою домовитися, хто і що дарує. Тут нема чого соромитись. «Мій «вішлист» у вигляді таблички, – каже Анна – де я описую, що хочу, даю посилання, де можна подивитися зразки, описую бажані деталі. Це спрощує життя друзям та рідним, а ще не дозволяє уникати купи непотребу вдома». Також наша експертка додає, що варто віддавати перевагу подарункам, виробленим в Україні, адже це зменшує негативний вплив від доставки.

Насправді, організувати екологічно чисте свято зовсім не складно.

Екологічний Новий рік: Основні поради
Екологічний Новий рік: Основні поради

Не забувайте прищеплювати турботу про довкілля дітям. Можна перетворити це все у гру. Коли робиш вибір на користь екології, і настрій стає у рази кращим. Не варто думати, що від вашої «жертви» нічого не зміниться. Навіть невеличкий ваш вклад здатен відтермінувати глобальну екологічну катастрофу й подовжити життя на планеті.

Анна Гетман, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-