Хворий зі штамом Омікрон в Україні переніс COVID-19 у легкій формі – МОЗ

Хворий зі штамом Омікрон в Україні переніс COVID-19 у легкій формі – МОЗ

Укрінформ
Коронавірусна хвороба, спричинена новим штамом Омікрон, не має незвичних симптомів, її перебіг часто безсимптомний.

Про це на брифінгу заявив заступник міністра охорони здоров’я - головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає кореспондент Укрінформу.

“Попередня інформація засвідчує, що захворюваність, спричинена новим штамом, не має незвичних симптомів та часто перебігає безсимптомно. Щодо випадку Омікрону, виявленого в Україні, то завдяки тому, що пацієнт був повністю вакцинований ще навесні, хвороба перебігала майже безсимптомно. Наразі у нього вже негативний ПЛР-тест”, - сказав Кузін.

За словами посадовця, дослідження ефективності вакцин саме проти штаму Омікрон тривають, проте вакцинація залишається одним із головних засобів боротьби з пандемією.

Заступник міністра наголосив, що ризики захворіти на COVID-19 залишаються високими навіть після перенесеної хвороби, тому не варто покладатися тільки на природний імунітет.

"Дослідження свідчать, що у третини з тих, хто перехворів на COVID-19, взагалі не виявили антитіл до коронавірусу. Водночас повний курс вакцинації у 100% випадків формує антитіла. Окрім того, люди, які перенесли COVID-19 та потім вакцинувалися, мають майже у 2,5 раза нижчий ризик захворіти, ніж ті, хто перехворів, але не отримав щеплення”, - підкреслив він.

Головний держсанлікар закликав українців вакцинуватися, адже "це єдиний спосіб захистити себе від тяжкого перебігу (COVID-19 - ред.) та смерті".

“Ризики від коронавірусу залишаються надзвичайно великими. Так, COVID-19 уже забрала життя 93 тисяч людей, вакцинація — жодного. Саме COVID-19 залишає після себе тривалі наслідки для здоров’я, зокрема постковідний синдром. Водночас вакцинація - це керований спосіб сформувати імунітет до коронавірусу без ризиків для здоров’я”, - заявив Кузін.

Як повідомляв Укрінформ, за весь час пандемії в Україні на COVID-19 захворіло 3 616 716 осіб, з них одужали 3 357 405 осіб, померло 93 608 людей. За минулу добу в Україні зафіксовано 6029 випадків зараження коронавірусом. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-