Українці мають право отримувати інформацію державною мовою – Кремінь

Українці мають право отримувати інформацію державною мовою – Кремінь

Укрінформ
Громадяни України мають право на отримання інформації державною мовою.

Про це заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, коментуючи законопроєкт №4487 "Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб", поправками до якого пропонується змінити статус російськомовного телеканалу «Дом» на всеукраїнський, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу мовного омбудсмена.

Кремінь нагадав, що згідно з мовним законодавством, телерадіоорганізації мають мовити державною мовою. Водночас Конституційний Суд у рішенні від 14 липня 2021 р. наголосив на тому, що "громадянин України не має обов’язку володіти іншою мовою, ніж державна, тому надання йому – як споживачеві – поза його волею інформації іншою мовою, ніж державна, є порушенням його прав, що є несумісним із Конституцією України".

Крім того, за визначенням КС, не відповідає конституційному статусові як єдиної державної "застосування режиму двомовності в публічному просторі шляхом змішування української мови з будь-якою іншою, зокрема коли телевізійне мовлення або радіомовлення в звуковій формі здійснюється одночасно двома мовами - українською та іншою". Це, за висновком КСУ, не тільки "становить порушення права громадянина України на отримання інформації державною мовою, а й спричиняє зовнішнє звуження простору вживання української мови, підриває зсередини саму її систему, спотворює її структуру, створює ґрунт для її внутрішнього розкладу, зумовлюючи її занепад".

В іншому рішенні, за словами Кременя, КСУ наголосив на тому, що Конституцією статус державної надано українській мові, і вона є обов’язковим засобом спілкування на всій території України у публічних сферах суспільного життя.

"...Виходячи з положень Конституції України, висновків та позиції Конституційного Суду України забезпечення функціонування державної української мови в усіх сферах суспільного життя є обов’язком держави", - заявив мовний омбудсмен.

У цьому зв'язку він наголосив на неприпустимості ухвалення законопроєкту №4487 з відповідними поправками та застеріг народних депутатів "від порушення Конституції й законів України та нівелювання державного статусу української мови як сьогодні, так і у подальшій своїй діяльності". "Адже за висновком КС України, загроза українській мові та її статусу як єдиної державної мови рівносильно є загрозою національній безпеці України та самому існуванню Української держави", – підкреслив Кремінь.

Своєю чергою голова Комітету ВР з прав людини, нардеп «За майбутнє» Дмитро Лубінець, який є одним з авторів законопроєкту №4487, наголосив, що канал для тимчасово окупованих територій «Дом» у разі виходу на загальнонаціональний рівень не зможе бути російськомовним.

За словами депутата, які наводить Детектор Медіа, оскільки канал може стати загальнонаціональним, то автоматично підпадає під дію закону про телебачення і радіомовлення, положення якого передбачають використання мовниками державної мови.

Крім того, у Фейсбуці Лубінець відкидає звинувачення на свою адресу щодо підтримки "російськомовного каналу".

"Хочу наголосити, що я особисто завжди виступав і виступаю за розвиток української державної мови. А всі “закиди” в мій бік, що я підтримую роботу російськомовного телеканалу, не що інше як маніпуляція!.. Впевнений, це відбувається з метою, щоб телеканали, які фінансуються олігархами, не втратили монополію. Всі маніпуляції і провокації викликані страхом конкуренції в інформаційному просторі", - заявив він.

Лубінець додав, що "завжди виступав і виступає за українську мову і за національні інтереси".

15 грудня 2021 року парламентський Комітет з прав людини рекомендував прийняти у другому читанні та в цілому проєкт змін до Закону «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб», ухвалений за основу 1 грудня.

Телеканал «Дом» розпочав роботу у березні 2020 року, він мовить на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) для об'єктивного інформування українців на території Донецької та Луганської областей, АР Крим та м. Севастополя та їхнього повернення до українського порядку денного.

Головна мета каналу задекларована як інформаційне сприяння реінтеграції ТОТ, що включає в себе формування позитивного ставлення до реінтеграції у громадян України та інформаційне сприяння участі в цьому процесі країн-партнерів.

Наразі дивитись «Дом» можна на вільних територіях України через супутник та в інтернеті.

У 2021 році Державне підприємство «Мультимедійна платформа України»,куди входять телеканали «Дом» та UATV, отримало з бюджету 977 мільйонів гривень.

У 2022 році на платформу іномовлення з бюджету виділяють 362 мільйони гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-