Українському політв’язню Кір’яненку потрібна операція – Денісова

Українському політв’язню Кір’яненку потрібна операція – Денісова

Укрінформ
Український омбудсман Людмила Денісова висловила серйозне занепокоєння станом здоров’я українського політв’язня Ігоря Кір’яненка, якого незаконно утримують органами окупаційної адміністрації РФ на тимчасово окупованій території Донецької області у Макіївській виправній колонії №32.

Про це Денісова поінформувала у Телеграмі, передає Укрінформ.

“Стан здоров'я Ігоря викликає серйозні занепокоєння, адже в анамнезі у нього тяжкі хронічні захворювання. Крім перенесених у полоні інфаркту міокарда та інсульту, у нього фіброзно-дегенеративний панкреатит, пухлина підшлункової залози, вірусний гепатит С, цукровий діабет, вторинний гіперпаратиреоз, хвороба нирок 3 стадії”, - поінформувала Денісова.

За її даними, Кір’яненко скаржиться на загальну слабкість і сильний біль у серці.

Вона уточнила, що медпрепарати, які родина українського політв’язня передає йому для зняття серцевих нападів та зниження артеріального тиску, не потрапляють до полоненого.

“Без ліків розвинулася серцева недостатність, тому він потребує негайної операції – стентування коронарних судин. Фізичний стан цивільного заручника значно погіршується з кожним днем, внаслідок чого життя перебуває у смертельній небезпеці”, - зазначила Уповноважений ВРУ з прав людини.

Денісова нагадала, що Кір'яненко був незаконно затриманий 30 грудня 2018 року органами окупаційної адміністрації РФ на тимчасово окупованій території Донеччини, і що його більше двох років його утримували у підвалі CIЗО №5 Донецька, де впродовж тривалого терміну перебували хворі на туберкульоз.

Денісова поінформувала, що Кір’яненко, будучи за фахом лікарем-стоматологом, до початку російської збройної агресії займався приватним бізнесом, але потім був змушений залишити своє підприємство, оскільки доглядав паралізовану стару матір і молодшого брата, який має інвалідність внаслідок дитячого церебрального паралічу.

“Під час полону Ігоря жорстоко катували електричним струмом, били, переламали усі ребра, вирвали зуби. Три роки Ігоря Кір’яненка виключають зі списків на обмін та не допускають до нього представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста, ОБСЄ, ООН”, - написала український омбудсман.

Вона висловила переконання, що всі ці дії щодо Кір’яненка є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права, у тому числі - Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції з захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року.

Денісова закликала керівництво МКЧХ в Україні терміново здійснити візит до Кір’яненка і сприяти його негайній госпіталізації та наданню кваліфікованої медичної допомоги.

“Прошу координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитись, сприяти наданню відповідної допомоги та порушити питання про його звільнення за станом здоров'я”, - зазначила Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, 14 грудня Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова поінформувала, що у полоні на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей наразі налічується 300 осіб, зокрема, серед них 40 осіб — це військовослужбовці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-