В Україні запустили сайт про здорове харчування «ЗнаЇмо»

В Україні запустили сайт про здорове харчування «ЗнаЇмо»

Фото
Укрінформ
У межах реформи системи шкільного харчування запрацював портал про здорове харчування у школах «ЗнаЇмо».

Про це повідомила на презентації платформи про здорове харчування “ЗнаЇмо” дружина Президента Олена Зеленська, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми хочемо представити портал, який називається "ЗнаЇмо”. Це нове слово, яке складається зі слів "Знаємо" та "Їмо". Головна думка нашої реформи і цього порталу — ми маємо знати, що ми їмо, навіщо ми це їмо, чому ми їмо саме зараз і що це нам дасть для нашого здоров’я в майбутньому. Цей портал — результат меморандуму, який ми підписали в травні цього року з ЮНІСЕФ, посольством Швейцарської Конфедерації в Україн і Міністерством освіти та науки", - зазначила перша леді.

За її словами, під час роботи над реформою шкільного харчування була поставлена мета створити інформаційну комунікаційну стратегію, частиною якої став цей портал. Також його мета полягає в тому, щоб допомагати формувати нові звички, зміну ставлення до харчування як у дітей, так і у дорослих.

"Портал "ЗнаЇмо" стане помічником у цьому. Тут є безліч корисної інформації для всіх, яка викладена максимально доступно, все - про збалансоване харчування. Є інформація для освітян, батьків, засновників закладів освіти, бізнесу, який хоче долучитися (до організації харчування в школах - ред.). Вчителі знайдуть інформацію про концепцію харчування, діти знайдуть багато цікавого: про смачні та корисні перекуси, завдання, тести, цікаві квести. Для батьків - окремий розділ про те, як навчити здорового харчування вдома. Хочемо, щоб ті навички і звички, яких діти набувають у школі, продовжувалися вдома. Ми розраховуємо на активність батьків у реформі. Вони мають знати що змінюється і хто за що відповідає", - наголосила Зеленська.

Презентація платформи про здорове харчування у школах "Знаїмо" у Києві / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

Вона повідомила, що на порталі розміщено близько 200 текстів про здорове і збалансоване харчування, майже 100 презентацій, анімацій тощо, а також відповіді на запитання.

Сайт також доступний для людей з порушеннями зору та слуху.

Своєю чергою директор з питань співробітництва посольства Швейцарії в Україні Ніколь Рудер зазначила, що в Україні проводиться дослідження дитячого ожиріння за підтримки українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» та посольства Швейцарії, його перші результати мають представити до літа 2022 року.

За словами дипломата, у Швейцарії також провели таке дослідження, і його результати засвідчили серйозність цієї проблеми.

«Нас дуже сильно непокоїть, що у всіх країнах, не лише в Україні, ми спостерігаємо дуже велике збільшення надлишкової ваги у дітей молодшого і юнацького віку, що призводить до більшого ризику серйозних захворювань», - зазначила Рудер.

У цьому зв’язку вона наголосила на важливості впровадження правильних харчових звичок у дітей.

«Реформа шкільного харчування – це інвестиція у здорове майбуття наступних поколінь українців», - сказала представниця посольства Швейцарії.

Платформа «Знаїмо» розроблена за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, швейцарсько-українського проєкту DECIDE та Цюрихського педагогічного університету, а також українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я». Технічний розробник – компанія SoftServe.

Як повідомлялося, реформу шкільного харчування започатковано з ініціативи дружини Президента. У травні цього року презентовано оновлене меню для шкільних їдалень. Оновлене меню розраховано на 4 тижні, включає 160 страв. Крім того, збільшено кількість фруктів та м'яса в раціоні.

У липні 2021 року Кабінет Міністрів затвердив зміни у нормах харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Оновлене меню в школах було впроваджено з 1 вересня 2021 року. З 1 січня 2022 року всі школи мають перейти на нові стандарти харчування.

У наступному році на реформу системи шкільного харчування, зокрема на модернізацію харчоблоків, буде виділено 1,5 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-