Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чоловіче здоров’я: профілактичні огляди допомагають вчасно виявити рак простати та врятувати життя

Чоловіче здоров’я: профілактичні огляди допомагають вчасно виявити рак простати та врятувати життя

Укрінформ
Будьте уважні до свого здоров’я, не відкладайте візити до фахівців, навчіться піклуватися про себе

Рак передміхурової залози займає друге місце серед найпоширеніших чоловічих онкозахворювань в Україні. Кількість хворих на рак простати в країні збільшується. Наразі це майже 8 тисяч нових випадків щороку. Така тенденція, певною мірою, пов’язана із впровадженням більш сучасних методів діагностики онкопатологій, а також зі збільшенням кількості охочих профілактично обстежитися.

Проте головна проблема полягає не в кількості виявлених випадків хвороби, а в тому, що кожен четвертий або п’ятий – це пацієнт із четвертою стадією захворювання.

Вже багато років лікарі-онкологи намагаються загалом змінити сприйняття діагнозу «онко», проводять різноманітні заходи з інформування. Наприклад, проблеми з «чоловічим» здоров’ям традиційно обговорюють у листопаді. Існує навіть спеціальний захід – Movember – це рух, започаткований в Австралії близько 20 років тому. Тоді чоловіки відрощували вуса, щоб у такий спосіб привернути увагу до проблем чоловічого здоров’я: раку простати, раку яєчка та ментальних проблем (депресії).

Це чудові ініціативи, але не слід забувати, що здоров’я потребує нашої уваги протягом усього року.

Найбільш поширені «чоловічі» онкохвороби

Рак передміхурової залози (простати) – це захворювання, що в переважній більшості випадків розвивається повільно та протікає довго. У багатьох людей це захворювання виявляють як на локалізованій (ранній), так і на більш поширених – третій та четвертій стадії. За рахунок того, що людина має цей діагноз багато років, поширюваність його досить велика.

Крім раку передміхурової залози також виявляється значна кількість випадків розвитку раку нирок, сечового міхура або яєчка.

Рак молодшає

Зазвичай рак простати виявляють у пацієнтів 62-64 років. Проте, наприклад, рак яєчка все частіше виявляється у більш молодих пацієнтів 18-35 років. Однозначно можна сказати, що рак молодшає. Я також фокусуюся і на такому захворюванні, як рак нирки. Пацієнти 30-40 років вже не викликають здивування. Зараз мені щотижня доводиться консультувати пацієнта такого віку із раком нирки.

Чому невчасно звертаються до лікарів-онкологів

Пізно до лікарів звертаються не лише в Україні. На сьогодні у багатьох країнах, де люди не мають систематизованої звички робити профілактичні огляди, рано чи пізно виникає подібна проблема, коли більшість пацієнтів із раком простати приходять до спеціаліста вже на пізній стадії.

Головне – проходити медогляди не часто, а вчасно

За певних показників та за умови здачі аналізів, профілактичні огляди на виявлення раку простати можна проходити навіть і один раз на два роки.

Головне – почати колись це робити і нарешті проходити огляди. Адже основна проблема в чому? У тому, що більшість пацієнтів, які мають запущену (четверту) стадію захворювання говорять, що «взагалі ніколи не зверталися до лікаря, бо їх нічого не турбувало».

Проте відомо, що онкологічне захворювання – і це стосується не лише хвороб передміхурової залози – тривалий час може мати безсимптомний перебіг. У цьому і підступність онкології. Коли пацієнта вже починає щось турбувати, то може бути вже запізно.

Бувають випадки синхронізації простати раку з доброякісними захворюваннями передміхурової залози, під час лікування від якого у пацієнта виявляють онкологію на початковій стадії.

Іноді мої пацієнти розповідають: «я – здорова людина, ніколи не скаржився на проблеми зі здоров’ям, вів здоровий спосіб життя, а тепер почала дуже боліти нога». Починаємо обстежувати людину і виявляємо рак простати вже на 4 стадії, який проявився лише тоді, коли нога перестала виконувати свою функцію.

Екстрадзвоник – нагадування про профілактичні огляди

Концепт у тому, щоб звертатися до лікаря профілактично навіть тоді, коли вас нічого не турбує. Оскільки, як правило, локальні стадії – абсолютно безсимптомні. Це стосується й інших органів людини, до прикладу, і легенів, і шлунку, і кишківнику.

Кожен має розуміти важливість онкоскринінгів, особливо у певному віці. Наприклад, для урології це приблизно 50 років. Саме на цьому віці фокусуються лікарі-урологи, коли ви маєте звернутися до сімейного лікаря, попросити, щоб він спрямував вас на певні обстеження для раннього виявлення захворювання, які держава покриває.

Подібні обстеження з профілактичної точки зору допоможуть виявити рак на ранній стадії.

Крім того, кожен має зважати на факти онкозахворювань у родичів. І, якщо такі мали місце, обов’язково обстежуватися. Адже такі пацієнти належать до більш вразливої групи, у якої генетично обумовлені онкологічні захворювання. І тому їм необхідно раніше починати проходити медичні огляди.

Профілактичні заходи

Правильне харчування та здоровий спосіб життя також мають вплив на потенційний розвиток онкозахворювань у чоловіків. Через це важливо правильно харчуватися змолоду, не палити, не зловживати алкоголем, підтримувати нормальну вагу тіла.

Тривожні симптоми, які не можна ігнорувати:

● запалення нижніх сечовивідних шляхів, яке спостерігається і при інших захворюваннях простати, як-то: доброякісна гіперплазія;

● часте сечовипускання;

● труднощі при сечовипусканні;

● поява крові в сечі – це такий симптом, коли пацієнт має «побігти» до лікаря.

У своїй практиці іноді зустрічаю таких людей, які наївно пов’язують забарвлення сечі у червоний колір, не з появою там крові, а із споживанням буряка. Через такі хибні припущення вони ігнорують проблеми зі своїм здоров’ям: вважають, якщо все минуло, то потреби звертатися до лікаря начебто і немає.

З часом, коли така людина все-таки звертається до фахівця, у неї виявляється рак сечового міхура, на жаль, вже у запущеній стадії. Коли ж запитую пацієнта, чи мала місце поява крові в сечі, традиційно відповідають: «було щось кілька років тому та не звернув на це уваги».

Отже, за наявності тривожних симптомів, анормальних станів та проявів вашого організму, одразу необхідно проконсультуватися з фахівцем.

Міфи про лікування раку

На жаль, постійно стикаюся з випадками, коли люди помиляються, обирають нетрадиційні методи лікування традиційних онкологічних захворювань і втрачають дорогоцінний час.

Є пацієнти, які намагалися «лікувати» онкологію якимись грибами, содою, корою дуба та ін. Деякі з них вважають, що це більш природне та менш травматичне лікування.

Звичайно, бувають ситуації, коли людина має запущену стадію раку та у розпачі хапається за будь-яку соломинку, обираючи дешеве «одужання» завдяки народним засобам.

Однак це помилковий шлях, який, на жаль, призводить до зволікання із лікуванням. А тим часом захворювання прогресує, і потім лікарі виявляються взагалі вже безсилі.

Кожен має зрозуміти, що лише лікар – ваш помічник у боротьбі з цієї недугою, а успіх у лікуванні онкологічної хвороби безпосередньо залежить від того, наскільки ви оперативно відвідаєте фахівця та наскільки ви йому довіряєте.

Методи лікування

Якщо рак простати виявлено на ранніх стадіях, одним із найбільш поширених та ефективних методів лікування, є метод хірургічного втручання.

Наприклад, може бути застосований лапараскопічний (малотравматичний) метод, який найближчим часом має стане в Україні рутинним. Майбутнє – за роботичною хірургією.

На сьогодні лікар-онколог працює у мультидисциплінарній команді: з променевим терапевтом, хімієтерапевтом (спеціалістом, який займається системним лікуванням онкопатології).

Для кожного конкретного пацієнта необхідно обрати найбільш оптимальний план лікування, зважаючи на його стан здоров’я.

Коли ми говоримо про локальну стадію раку простати, то можна точково вирішити питання або з хірургом, або променевим терапевтом. Підхід має бути індивідуальний: для деяких променева терапія також може бути досить успішною.

Пацієнта про це інформують і він може обрати, який метод лікування для нього більш прийнятний та комфортний, зважаючи на ускладнення, що має кожен з них.

Якщо ж говорити про більш запущені випадки, то має застосовуватися комплексна терапія: і хірургічне втручання, і променева, і хімієтерапія. Саме тоді пацієнти з раком простати отримують максимальний ефект від лікування.

Операція – найдешевший спосіб лікування раку простати

Хірургічне втручання – це найдешевший вид лікування в усьому світі. Системна або хімієтерапія, які є досить дороговартісними, направлені на те, щоб максимально подовжити життя людині.

Тому необхідно звертатися до лікарів якомога раніше, адже таке лікування набагато дешевше. Наприклад, операція на локальній (ранній) стадії коштує стільки ж, скільки місяць лікування на 4 стадії онкозахворювання.

На пізніх стадіях хвороби легких випадків не буває

Більшість операцій в онкології показана, коли захворювання має локальну стадію й ще не вийшло за межі органу. Арсенал хірургічних втручань у пацієнтів із запущеними випадками досить невеликий. Деякі з них дійсно потребують хірургічного втручання, інакше якість їхнього життя дуже зміниться. Йдеться про паліативні операції, потрібні вже не стільки для оздоровлення, скільки для зниження симптоматики та больових проявів.

До Національного інституту раку сьогодні звертаються пацієнти з усієї України, на жаль, у значній більшості – вже зі складними випадками.

Прогнози на одужання: на ранній стадії хворобу майже можна подолати

Діагноз «онко», на жаль, не знімається з пацієнта впродовж усього подальшого життя. Якщо говорити про рак простати, то на локалізованій стадії прооперований пацієнт має виживаність 97-98% через 10 років після початку лікування.

І, якщо 62-65-річний пацієнт помирає через 10 років, то частіше за все це стається не через онкологію, а через інші захворювання.

Тому прогнози досить обнадійливі, в принципі можна стверджувати, що за умови вчасного звернення, ми можемо такого пацієнта вилікувати.

Змініть ставлення до свого здоров’я!

В Україні спостерігається позитивна тенденція до зміни ставлення до свого здоров’я: люди починають правильно харчуватися, більше займатися спортом. Ми рухаємося в правильному напрямку.

Однак в Україні все ще не викоренений стереотип про те, що чоловіки – завжди сильні, вони ніколи не хворіють, не мають проблем зі здоров’ям. Це заважає сильній статі дбати про себе належним чином. Досить часто вони останніми звертаються до лікаря.

Закликаю чоловіків піклуватися про себе, а тих, хто знаходиться поруч із ними, – морально їх підтримати, переконати відвідати лікаря. Відмовки на кшталт: «немає коли», «у нас в країні таке не лікують», «я в такому віці, що вже пізно лікуватися» або «зараз лікарі зайняті ковідом» тощо не повинні вас зупинити.

Бути здоровим – абсолютно природно. Будьте уважні до свого здоров’я, не відкладайте візити до фахівців, навчіться піклуватися про себе. Щоб ця хвороба не стала вироком, необхідно вчасно її виявити і правильно лікувати.

Не втрачайте дорогоцінний час, запишіться на обстеження і пройдіть його найближчим часом, щоб потім не було запізно.

Олександр Стаховський, хірург-онколог-уролог, доктор медичних наук, старший науковий співробітник відділення пластичної та реконструктивної онкоурології Національного інституту раку

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-