Стан здоров’я ув’язненого в ОРДЛО Матюшенка критичний - Денісова

Стан здоров’я ув’язненого в ОРДЛО Матюшенка критичний - Денісова

Укрінформ
Стан здоров’я громадянина України Валерія Матюшенка, якого незаконно утримують органи окупаційної адміністрації Російської Федерації на тимчасово окупованій території Донецької області у Макіївській виправній колонії №32, є критичним.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у Телеграмі.

"Відповідно до медичного висновку за протоколом ультразвукової діагностики щитовидної залози, Валерій має ознаки дифузно-осередкових змін щитовидної залози та глибоку шийну лімфадопатію з обох сторін. Зволікання з кваліфікованим лікуванням може призвести до онкологічного новоутворення", - наголосила обмудсман.

Денісова зауважила, що, згідно з рекомендаціями лікаря, медобстеження із залученням кваліфікованих спеціалістів мають відбуватися кожні три місяці. Матюшенко потребує постійного медикаментозного забезпечення. Також він має вроджене генетичне захворювання - синдром Туретта, який характеризується підсвідомими постійними скороченнями м'язів. "Після перенесених тортур його стан погіршився, інтервал між нервовими тиками становить лише декілька секунд, що призводить до морального та фізичного виснаження", - заявила Денісова.

"За отриманою інформацією, у Матюшенка стався напад: вузол, що утворився в паховій зоні внаслідок тяжких робіт впродовж 10 місяців у сумнозвісній в’язниці "Ізоляція", виявився паховою грижею, що спричинило защемлення кишківника. Без оперативного втручання, защемлення може призвести до летального наслідку. В умовах виправної колонії вчасно надати потрібну меддопомогу неможливо", - підкреслила Денісова.

Матюшенко перебуває в полоні з 15 липня 2017 року. Після затримання пережив сильні побої, йому зламали ребра. 28 серпня 2018 року був засуджений окупантами за "шпигунство на користь України" до 10 років позбавлення волі.

"Чотири роки Валерія Матюшенка виключають зі списків на обмін та не допускають до нього представників Міжнародного комітету Червоного Хреста, ОБСЕ, ООН. Всі вищеназвані дії стосовно Валерія є порушеннями не лише українського законодавства, але і норм міжнародного права, в тому числі Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року", - наголосила Денісова.

Вона звернулась до керівництва МКЧХ в Україні терміново здійснити візит до Матюшенка, сприяти його негайній госпіталізації та забезпечити кваліфікованою медичною допомогою.

Також Денісова звернулась до координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотти Реландер особисто втрутитись "задля надання відповідної допомоги та порушення питання про його звільнення за станом здоров'я".

Як повідомляв Укрінформ, 14 грудня Денісова поінформувала, що у полоні на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей перебувають 300 осіб, серед них 40 військовослужбовців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-