На підприємствах великої приватизації запроваджують накопичувальні пенсії

На підприємствах великої приватизації запроваджують накопичувальні пенсії

Укрінформ
Кабінет Міністрів ухвалив рішення щодо запровадження експериментального проєкту накопичувальної пенсійної системи для працівників підприємств великої приватизації.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Телеграмі.

"Сьогодні уряд започаткував експериментальний проєкт — програму додаткового соціального захисту працівників, які підпадають під велику приватизацію. Інвестор, який купує такий державний об’єкт, протягом двох років після приватизації буде сплачувати внески в недержавні пенсійні фонди для більш ніж половини працівників підприємства", - написав Шмигаль.

Він додав, що внески у системі складатимуть не менш ніж 4% від зарплати, та наголосив, що це стане одним із перших кроків до повноцінного запровадження накопичувальної пенсійної системи для всіх українців.

Шмигаль додав, що Президент України Володимир Зеленський підтримує цю ініціативу і висловив впевненість, що парламент також її підтримає.

За словами міністра соціальної політики Марини Лазебної, експериментальний проєкт із запровадження накопичувальних пенсій для працівників підприємств великої приватизації триватиме два роки. 

«Це експериментальний проєкт. Він триватиме два роки. У ньому важливими є три моменти. Перший – працівники великих державних підприємств, які будуть приватизовані, отримають додатковий соціальний захист. Другий – ми залучатимемо більш соціально відповідальних інвесторів до придбання об’єктів великої приватизації. Це збільшує шанси на те, що вони будуть відповідально ставитись не лише до працівників, але й до екології, і взагалі до соціального впливу свого бізнесу. Третій – ми поширюватимемо практику, коли додаткове накопичувальне пенсійне забезпечення від підприємства є нормою при працевлаштуванні, як у більшості країн світу», - зауважила Лазебна.

За її словами, «зараз в Україні з-понад 25 тисяч підприємств лише трохи більше 2 тисяч уклали пенсійні контракти на користь своїх працівників».

Як повідомлялось, 2 червня 2021 року Кабінет Міністрів затвердив створення робочої групи з питань запровадження обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення та розвитку недержавного пенсійного забезпечення.

Мінсоцполітики, Мінфін, Мінекономіки напрацюють пропозиції щодо запровадження на базі чинного законодавства з 2023 року соціальних пакетів із накопичувальними пенсіями для працівників бюджетної сфери.

Крім того, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив профільним міністерствам опрацювати з місцевою владою можливість запуску регіональних накопичувальних пенсійних програм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-