Електронні цигарки шкідливі так само, як і звичайні – Центр здоров’я

Електронні цигарки шкідливі так само, як і звичайні – Центр здоров’я

Укрінформ
Корпорації поширюють хибну інформацію, що електронні системи нагрівання тютюну є безпечними чи менш шкідливими або допомогають покинути курити, але електронні сигарети так само шкодять здоров’ю, як і звичайні.

Про це під час презентації Укрінформі Восьмої доповіді ВООЗ про глобальну епідемію тютюну сказав заступник генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Владислав Збанацький.

"Споживання ТВЕНів (тютюнові вироби для електричного нагрівання) наразі збільшується в геометричній прогресії, особливо серед жінок. Агресивна реклама, промотується певна причетність до люкс-сегмента і створення ілюзії меншої шкоди. Корпорації поширюють хибну інформацію, що електронні системи нагрівання тютюну є безпечними чи менш шкідливими або допомогають покинути курити. Але це не так. ВООЗ каже, що такі продукти викликають таку саму сильну залежність і також шкодять здоров’ю, як і звичайне тютюнокуріння. До прикладу, в аерозолі ТВЕН міститься до 50 канцерогенів, тобто майже стільки небезпечних сполук, що і у звичайному сигаретному димі. 22 з цих сполук мають рівень токсичності у два рази вищий, ніж у їх відповідників у звичайних сигаретах, а 7 з них — більше, ніж у 10 разів токсичніші за сигаретні”, - сказав Збанацький.

За його словами, вживання бездимного тютюну так само підвищує ризик виникнення онкологічних захворювань, захворювань порожнини рота стравоходу тощо.

Окрім цього, оскільки ТВЕНи часто вживають неповнолітні чи молоді люди, шкода завдається і нервовій системі.

"Особливо страждає і нервова система, оскільки її формування відбувається до 25 років, і нікотинова залежність дуже погано впливає на нервову систему впливає саме в період її формування", - наголосив медик.

Як повідомляв Укрінформ, ВООЗ презентувала Восьму доповідь про глобальну епідемію тютюну. Згідно з прогнозами ВООЗ, до 2025 року в Україні очікується зниження поширеності вживання тютюну на 25,9%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-