ВООЗ назвала країну Євросоюзу з найвищим рівнем споживання тютюну

ВООЗ назвала країну Євросоюзу з найвищим рівнем споживання тютюну

Укрінформ
В Укрінформі відбулася презентація Восьмої доповіді ВООЗ про глобальну епідемію тютюнопаління. 

Згідно з прогнозами ВООЗ, до 2025 року в Україні очікується зниження поширеності вживання тютюну на 25,9%.

Про це під час презентації доповіді ВООЗ в Укрінформі сказала технічний спеціаліст Програми з контролю над тютюном Європейського регіонального бюро ВООЗ Анжела Чобану.

“Станом на 2019 рік в країнах Європейського регіону ВООЗ найвищий рівень споживання тютюну був зареєстрований у Сербії, найнижчий - в Узбекистані. Україна знаходиться посередині. Більше 80% країн Європейського регіону знижують споживання тютюну, і Україна одна з них. Так до 2025 року очікується, що зниження поширеності поточного споживання тютюну на глобальному рівні становитиме 23,6%, в Європейському регіоні ВООЗ — 18,9%, в Україні — 25,9%”, - зазначила Чобану.

На сьогодні, за даними ВООЗ, кількість споживачів тютюну в світі становить 1,3 млрд людей. Тютюнові вироби вживає 22,3% світового населення — 36,7% усіх чоловіків та 7,8% - жінок. На сьогодні близько 80% курців проживають у країнах з низьким та середнім рівнем доходів. Це приблизно 1 млрд людей. Щорічно хвороби, що пов'язані з тютюнопалінням, забирають життя 8 млн осіб.

Наразі у світі антитютюнова політика проводиться відповідно до рамкової конвенції ВООЗ з боротьби з тютюном та заходів MPOWER (М- Моніторинг споживання тютюну та профілактичних заходів, P — захист людей від тютюнового диму, O — Надання допомоги у припиненні вживання тютюну, W — Попередження про небезпеки, пов’язані з тютюном, E — Контроль за дотриманням законодавства про заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів, R — Підвищення податків на тютюнові вироби).

За даними Доповіді, в Україні показник поширеності споживання тютюну серед підлітків віком від 13 до 15 років становить 14,6%, серед хлопців — 17,8%, серед дівчат — 12,1%. Також, згідно з останнім дослідженням, проведеним у 2017 році в Європейському регіоні ВООЗ, Україна мала один із найвищих показників рівня споживання електронних сигарет — 18,4% .

Один з основних напрямків політики MPOWER — досягти нульового рівня вживання тютюну неповнолітніми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-