Екологи наполягають на розширенні українських заповідників

Екологи наполягають на розширенні українських заповідників

Фото
Укрінформ
Створення нових та розширення наявних об’єктів природно-заповідного фонду України є важливим чинником збереження екосистеми, тож екологи закликають Президента якнайшвидше прийняти низку указів у цій сфері.

Із закликом до Президента України прийняти відповідні укази звернулися на пресконференції в Укрінформі ГО “Українське товариство охорони птахів“ і Київський еколого-культурний центр.

Як зазначили учасники заходу, проєкти семи схвалених Кабінетом Міністрів указів передано в Офіс Президента у 2020-21 роках, але й досі не підписані главою держави.

“Нас як екологів дуже турбує, що по деяких парках уже близько двох років не ухвалюються відповідні рішення. І це може негативно вплинути на екосистеми, які мають зберігатися завдяки створенню національних парків”, - сказав директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

Учасники заходу нагадали про укази, які чекають на підпис Президента: "Про зміну меж Карпатського біосферного заповідника"; "Про створення національного природного парку "Пуща Радзивіла"; "Про зміну меж території національного природного парку "Меотида"; "Про зміну меж територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення"; "Про створення національного природного парку "Куяльницький"; "Про створення національного природного парку "Холодний Яр"; "Про зміну меж території національного природного парку "Кременецькі гори".

“Планується розширити природно-заповідний фонд країни площею майже 52 тис. гектарів - це 1,27% від загальної площі територій і об’єктів ПЗФ станом на 2020 рік. Це територія у дві третини площі Києва. Може здаватися маленькою цифрою, але насправді збільшення навіть на один відсоток — це суттєво для приблизно 6,8% території України, які займає ПЗФ”, - зазначила спеціалістка з природоохоронних проєктів Українського товариства охорони птахів Юлія Бондаренко.

Екологи вважають, що розширення та вдосконалення природоохоронної мережі країни та сталий розвиток її природно-заповідних об'єктів зіграє надзвичайно важливу роль у пом’якшенні глобальних змін клімату і наближенні України до необхідних показників у цьому процесі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-