НСЖУ звернулася до МВС через тиск на її облорганізацію - реакція була оперативною

НСЖУ звернулася до МВС через тиск на її облорганізацію - реакція була оперативною

Укрінформ
Національна спілка журналістів України звернулася до керівництва МВС та Національної поліції щодо припинення тиску на Вінницьку обласну організацію та переслідування її голови, члена правління НСЖУ Василя Паламарчука у зв'язку з порушенням кримінального провадження щодо видачі членських квитків.

Відповідне звернення 7 грудня оприлюднене на сайті НСЖУ, передає Укрінформ.

"НСЖУ звертається до міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського й голови Національної поліції Ігоря Клименка з проханням ініціювати проведення службового розслідування дій співробітників поліції, які без ретельної перевірки безпідставних звинувачень, без звернення до обласної організації спілки, відкрили провадження про нібито «підробку документів» та отримали судову ухвалу про виїмку документів про всіх членів журналістської організації Вінниччини", - йдеться у зверненні.

У заяві наголошується, що НСЖУ послідовно виступає проти видачі журналістських посвідчень стороннім особам, відповідально підходить до прийому нових членів до журналістської організації.

"НСЖУ засуджує торгівлю журналістськими посвідченнями, яку відкрито ведуть у соцмережах деякі ГО та ЗМІ", - заявили в організації.

При цьому в НСЖУ розцінюють дії правоохоронців як намагання "в незаконний спосіб отримати персональні дані всіх журналістів-спілчан".

Голова НСЖУ Сергій Томіленко у Фейсбуці поінформував, що представник обласної поліції Вінниччини 2 грудня пред'явив голові Вінницької ОО НСЖУ Василеві Паламарчуку ухвалу слідчого судді міського суду, якою надано старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів дозвіл на тимчасовий доступ і виїмку копій документів, що перебувають у володінні облорганізації НСЖУ. "В ухвалі зазначено, що від 27 серпня 2021 року розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу («видача завідомо підроблених посвідчень журналіста»)", - зауважив Томіленко.

За його словами, підставою для розслідування стали матеріали УСБУ у Вінницькій області, що ґрунтуються на звинуваченнях місцевого журналіста. "На основі ухвали представники поліції вимагали доступу до повної бази даних про членів НСЖУ у Вінницькій області (включно із заявами на вступ, рекомендаціями до вступу, протоколами, інформацією про сплату членських внесків тощо). Керівництво Вінницької ОО НСЖУ доступ до персональних даних журналістів не надало, по юридичну допомогу обласна організація звернулася до керівництва НСЖУ", - наголосив Томіленко.

Він також зазначив, що 3 грудня представник ГУ Національної поліції в Тернопільській області (сектор захисту інтересів суспільства і держави) звернувся до голови Тернопільської ОО НСЖУ Василя Тракала з листом про надання повної інформації про всіх членів НСЖУ, які перебувають на обліку в області.

Згодом Томіленко у Фейсбуці повідомив, що у керівництві МВС та Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції відреагували на заяву НСЖУ.

"Відбулася змістовна зустріч керівника поліції Вінницької області Івана Іщенка та голови облорганізації НСЖУ Василя Паламарчука. Найближчими днями чекаємо на закриття кримінального провадження за необгрунтованими звинуваченнями щодо підробки журналістських посвідчень нашою організацією у Вінниці", - написав він.

Водночас Томіленко наголосив, що залишається актуальною проблема боротьби зі зловживанням статусом журналіста сторонніми особами. За його словами, окремі ділки "нахабно торгують посвідченнями в соцмережах, за поданнями окремих недобросовісних ЗМІ видаються дозволи на травматичну зброю для самозахисту "псевдожурналістів".

"Найкращими результатами діалогу журналістів та МВС і Національної поліції мають ставати захищені права журналістів і покарання нападників на працівників ЗМІ", - заявив голова НСЖУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-