Найбільше фейків в Україні розганяють через соцмережі – посол ЄС

Найбільше фейків в Україні розганяють через соцмережі – посол ЄС

Укрінформ
Маніпуляції як частина інформаційної війни можуть призводити до масштабних провокацій. Україна щодня бореться з такими загрозами і показує велику зацікавленість у розбудові стійкості до дезінформації органів влади.

Таку думку озвучив посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас під час свого виступу на Kyiv Stratcom Forum, першому міжнародному форумі зі стратегічних комунікацій в Україні, передає Укрінформ.

«Україна наразі – на передовій протидії інформаційній війні. І ми, міжнародні партнери, приєднуємо свої зусилля (до зусиль – ред.) українців із протидії такій дезінформації. На жаль, ціна поширення такої дезінформації є надзвичайно високою», – впевнений посол ЄС.

Він розповів, що найпопулярнішим майданчиком для поширення фейків в Україні є соцмережі: саме вони активно використовувалися Російською Федерацією для нагнітання ситуації у 2020 році, коли в Нові Санжари вперше евакуювали людей з Китаю після початку пандемії. Тоді місцеві жителі виходили з протестами проти розміщення евакуйованих у місцевому медичному центрі на карантин.

Маасікас називає це «найбільш яскравим прикладом прокремлівської дезінформації». «Саме тоді розсилалися фейкові листи від Міністерства охорони здоров’я про перші смертельні випадки від коронавірусу в Україні. Схожі фейкові новини почали розповсюджуватися у ЗМІ. На той час це була неправда. Але це збільшувало паніку. …Тому що традиційно в Україні не довіряють органам влади, до того ж низький рівень розповсюдження інформації», – наводить приклад дипломат.

На його думку, особливо важливо – дозволити людям отримати доступ до правдивої інформації та збільшити рівень стійкості до дезінформації. «Міжнародні партнери будуть допомагати не лише через те, що саме Україна страждає від дезінформації. Як міжнародні партнери України ми також можемо і самі багато чому навчитися в України», – стверджує Маасікас.

Як повідомляв Укрінформ, 7 і 8 грудня 2021 року у столиці України проходить Kyiv Stratcom Forum – перший міжнародний форум зі стратегічних комунікацій в Україні. У його роботі беруть участь дипломати НАТО і ЄС, українські посадовці, представники українських громадських організацій, що спеціалізуються на стратегічних комунікаціях і боротьбі з дезінформацією. Організатором форуму виступив Центр стратегічних комунікацій. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-