Антипремія «Це яйце!» назвала переможців. Кива став одним із них - за сексизм

Антипремія «Це яйце!» назвала переможців. Кива став одним із них - за сексизм

Фото
Укрінформ
У Києві оголошено “переможців” антипремії 2021 року “Це яйце!” за сексистські публікації в пресі й публічні висловлювання. Проте на церемонію вручення жоден із них не прийшов, хоча організатори завжди їх запрошують.

Про це сказала голова ГО «Жінки в медіа», член Комісії з журналістської етики Єлизавета Кузьменко на пресконференції в Укрінформі, яку провели організатори.

“Наш оргкомітет завжди запрошує всіх номінантів на вручення — і колишніх, і минулих. Якщо їм хочеться прийти, послухати й отримати свої “яйця”, ми завжди “за”. Прикро, що щороку сексизму не стає менше, але добре, що суспільна реакція на нього стає більш помітною”, - зазначила вона.

За словами організаторів, цьогоріч на конкурс надійшла 41 заявка, з яких оргкомітет сформував короткий список «номінантів».

Названі «переможці» антипремії «Це яйце!» за сексистські публікації та висловлювання / Фото: Інна Бородаєва, Укрінформ

Зокрема, у категорію «Сексистський матеріал» потрапили матеріали або сюжети, що містять сексистські висловлювання та були оприлюднені на ТБ, у друкованому чи онлайн-ЗМІ або на радіо. Зокрема, інтернет-видання «Коментарі» опублікувало статтю «Коментарі» запускають опитування «Найсексуальніші народні депутати України (жінки) — ТОП-25». Відзначено також інтернет-видання «Хвиля» і автора Всеволода Непогодіна за статтю «Украинская женщина как убийца семьи», в якій дискримінуються жінки, культивуються негативні гендерні стереотипи, містяться прямі образи, сексизм і ненормативна лексика. У номінацію потрапили й інтернет-видання «Радіотрек» та Максим Розенко за матеріал «Зґвалтував!? «Молодий красень-хореограф, за яким упадали зграї учениць», в якому відповідальність переноситься з кривдника на неповнолітню потерпілу від зґвалтування; телеканал «Україна» й автор Олександра Красновська за статтю «Чоловіки на шоу «Я везу тобі красу» розповіли, як реагують на великі груди»; «Події Закарпаття» та автор Василь Сочка за статтю «Закарпатські ліси отримали нового красуню-керівника», у заголовку якої йде об’єктивізація жінки та применшення її якості як фахівця, спецпроєкт телеканалу «1+1» «Код доступу» і ведуча Людмила Бадалян за представлені матеріали, які містять гендерні упередження як щодо чоловіків, так і щодо жінок.

У номінації «Сексистське висловлювання» представлені матеріали за сексизм від публічних осіб (чиновники, політики, лідери думок та інше), трансльовані в медіа чи соцмережах. У цій категорії "відзначили" народного депутата Іллю Киву за сексистські висловлювання на адресу журналісток у кулуарах Верховної Ради 29 квітня 2021 року (одній він заявив, що є сексистом, а іншій порадив записатися до фан-клубу його статевого органу), його колегу Сергія Рудика, який 28 січня 2021 року у парламенті, коментуючи виступ депутата від «Слуги народу» Мар’яни Безуглої, назвав її “дівчинкою, якій 32 роки”. Секретар Коростишівської міської ради на Житомирщині Юрій Сарапійчук був "номінований" за образливі висловлювання щодо депутата Юлії Юзефович («Дебілка, ідіотка, не людина… Але я вас поважаю як жінку»); а голова Миколаївської ОДА Віталій Кім «рекламував» свій регіон під час виступу на форумі «Україна 30», додавши на слайди фото жінки у топі й шортах і жіночі сідниці.

До спеціальної антипремії «Моралізатор року» увійшли повідомлення в ЗМІ про недбале виховання дітей з боку матерів, обвинувачення та присоромлення жінки, що вона «недостатньо справжня». У ній "відзначено" пресслужбу Херсонської поліції, яка повідомила про складення протоколу на матір за те, що батько привів дитину на майданчик і залишив її там на кілька годин без нагляду; пресслужбу Національної поліції, яка інформувала про покарання мами, яка лишила сина на батька, а хлопчик пішов шукати її; полтавського священника і депутата Олександра Дедюхіна, який назвав жінок, що відстоюють право розпоряджатися своїм тілом, «недорозвинутими особистостями».

Антипремія “Це яйце!”, що має вигляд символічного курячого яйця, вручається медійними громадськими організаціями як некомерційна ініціатива з 2019 року та започаткована ГО «Жінки в медіа», Кампанією проти сексизму в медіа та політиці «Повага», ГО «Інститут масової інформації», Центром прав людини Zmina, ГО «Детектор медіа», ГО «Українська Гельсінська спілка з прав людини». Вона покликана привернути увагу до проблеми стереотипного зображення жінок в українських ЗМІ та дискримінації за ознакою статі чи гендера, до якої вдаються українські публічні особи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-