Штам Омікрон вже дав понад 50 мутацій – науковець

Штам Омікрон вже дав понад 50 мутацій – науковець

Укрінформ
Вчені вважають, що наявні вакцини працюватимуть проти нових мутацій коронавірусу, однак вакцина може не вплинути на ділянки, які зазнали мутації. Тому розроблятимуться й нові препарати.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" заявив академік-секретар Відділення біохімії, фізіології та молекулярної біології НАН України Сергій Комісаренко, передає Укрінформ.

Науковець зауважив, що дослідження засвідчують значну кількість мутацій варіанту штаму коронавірусу Омікрон.

"...У цьому варіанті штаму відбулася значна кількість мутацій. Значить, там більше інших варіантів. Наприклад, порівняно з уханським, первинним варіантом — понад 50 мутацій. Із них 32 або 33 відбулися в шипоподібному білку, який відповідає, з одного боку, за взаємодію вірусу з клітинами людини, з іншого — саме проти цього білка переважно спрямовані всі вакцини", — зазначив він.

Комісаренко пояснив, що коли ми говоримо про кількість мутацій, маємо на увазі амінокислотні залишки, які містяться передусім у шипоподібному білку.

"Проте вакцина, яка захищає людей від тяжкості захворювання та летальних випадків, може бути спрямована проти інших ділянок, не тих, які зазнали мутації. Ось це — дуже важливо. Я думаю, світ працюватиме над новими вакцинами, і, я думаю, вони працюватимуть (проти мутацій вірусу - ред.)", — наголосив експерт, підкресливши, що найефективнішим методом боротьби з поширенням вірусу є вакцинація.

Науковець також висловив переконання, що хоча досі в Україні не виявлено спалахів Омікрону, він не омине нашої держави. "Безперечно, він буде незабаром у нас. Ми не є ізольованою країною. І тому, поза сумнівом, це не штам, а варіант штаму, буде у нас. Наскільки він буде небезпечний, поки що важко говорити", — зазначив експерт.

За його словами, динаміка захворюваності залежатиме від самих українців: сумлінності щодо вакцинації населення та дотримання правил карантину.

"Коли ми говоримо про карантинні заходи, може, їх не треба посилювати. Але річ у тім, що дотримуватися (правил карантину - ред.) треба всім людям. Ось це - обов'язково. Залежить від нас, наскільки ефективно люди захищатимуться від зараження вірусом", — наголосив Комісаренко.

Як повідомлялося, міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Україні повністю вакциновано 38% дорослого населення, а понад 44% отримали хоча б одну дозу вакцини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-