В Україні зареєстровані більш як 700 тисяч власників вогнепальної зброї

В Україні зареєстровані більш як 700 тисяч власників вогнепальної зброї

Укрінформ
В Україні, станом на 1 жовтня, зареєстровано більше 707 тисяч власників вогнепальної зброї, які мають у особистому користуванні понад 790 тисяч одиниць мисливської гладкоствольної зброї і понад 170 тисяч мисливської нарізної і комбінованої зброї.

Про це заступник міністра внутрішніх справ України Богдан Драп’ятий поінформував у статті для видання “Голос України”, передає Укрінформ.

“Відповідно до бази даних органів поліції, станом на 1 жовтня 2021 року на території нашої держави зареєстровано 707 117 власників вогнепальної зброї, які мають в особистому користуванні 790 055 одиниць мисливської гладкоствольної та 170 195 одиниць мисливської нарізної і комбінованої зброї”, - уточнив Драп’ятий.

За його даними, у власності громадян також перебувають майже 220 000 одиниць травматичних пістолетів і револьверів, а загальна кількість зброї, пристроїв, газових пістолетів і револьверів становить 1 225 353 одиниці.

Окремо він зазначив, що наша країна — фактично єдина держава в Європі, у якій відсутній спеціальний закон щодо регулювання обігу цивільної вогнепальної зброї.

“А наявне дотичне законодавство є фрагментарним, неузгодженим і не відповідає принципу правової визначеності”, - поінформував заступник глави МВС.

Він уточнив, що щодо цього питання наразі у Верховній Раді зареєстровано два законопроєкти — основний, № 5708, “Про право на цивільну вогнепальну зброю”, та альтернативний - № 5708-1, “Про право на самозахист та володіння цивільною вогнепальною зброєю”.

За словами Драп’ятого, Міністерство внутрішніх справ України поділяє принципи основного законопроєкту № 5708 “Про право на цивільну вогнепальну зброю”.

Водночас, як зазначив високопосадовець, надання громадянам можливості приховано носити короткоствольну зброю та мати змогу використати її для обстоювання власних прав та інтересів “на нинішньому етапі правозастосування видається передчасним”.

“Для цього потрібно запровадити в українському законодавстві справедливий інститут самооборони, передбачивши дієві запобіжники від неправомірного використання зброї з одного боку, та гарантії неможливості переслідування потерпілих — з другого”, - поінформував він.

Як повідомляв Укрінформ, 26 червня народні депутати від фракції "Слуга народу" зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №5708 "Про право на цивільну вогнепальну зброю".

У законопроєкті пропонується визначити поняття права власності на цивільну вогнепальну зброю; визначити умови та порядок отримання громадянами України та юридичними особами документів про право власності на цивільну вогнепальну зброю; здійснити класифікацію цивільної вогнепальної зброї.

Планується розробити порядок видачі медичного висновку про відсутність медичних протипоказань, які перешкоджають отриманню документа на цивільну вогнепальну зброю, який передбачає створення спеціальної інформаційно-довідкової системи з упровадженням кваліфікованого електронного підпису особи, яка сформувала висновок.

Законопроєкт визначає загальні засади цивільного обігу вогнепальної зброї та боєприпасів.

Документ визначає загальні засади здійснення права і виконання обов’язків власників цивільної вогнепальної зброї; встановлює порядок отримання права на цивільну вогнепальну зброю та боєприпаси; визначає порядок страхування цивільної відповідальності власників цивільної вогнепальної зброї.

Законопроєкт встановлює обмеження щодо права на цивільну вогнепальну зброю та боєприпаси, а також передбачає використання цивільної вогнепальної зброї для самозахисту.

У проєкті Закону визначається поняття зон, вільних від зброї , та врегульовується тимчасове ввезення цивільної вогнепальної зброї і боєприпасів на територію України, тимчасове вивезення цивільної зброї і боєприпасів з території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-