Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Заява Комісії з журналістської етики щодо відео Юрія Бутусова

Заява Комісії з журналістської етики щодо відео Юрія Бутусова

Заява Комісії з журналістської етики щодо відео, опублікованого на сторінці журналіста Юрія Бутусова у Фейсбуку 27 листопада

Оприлюднення відео, де журналіст, головний редактор видання «Цензор.Нет» Юрій Бутусов здійснює постріл із гаубиці, викликало гостру дискусію в Україні. Ситуація ще більше загострилася після того, як 28 листопада Державне бюро розслідувань заявило, що «перевірить законність дій журналіста Бутусова на відео, яке він виклав у мережі», та розпочало кримінальне провадження за фактом публікації.

Під час обговорення дій журналіста та дій Державного бюро розслідувань деякі користувачі Фейсбуку зазначали, що висновок щодо етичності або неетичності вчинку редактора може зробити лише Комісія з журналістської етики як орган саморегуляції журналістів в Україні. Частина користувачів закликала Комісію терміново встановити, чи дотримувався професійної етики журналіст Юрій Бутусов.

Зокрема, речник Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу та позаштатний радник голови Офісу президента Олексій Арестович написав: «Він [Юрій Бутусов] більше не може вважатися журналістом із точки зору професійної етики. Комісія з журналістської етики повинна була би дати цьому відповідну оцінку».

У ст. 5 Положення про Комісію з журналістської етики зазначено, що Комісія має право за власною ініціативою розпочати розгляд випадків про порушення професійних та етичних норм журналістики, якщо такі зафіксовано у процесі моніторингу ЗМІ. Ознайомившись із дописами й коментарями стосовно ситуації навколо відео журналіста Юрія Бутусова, КЖЕ вважає за необхідне заявити: 

1. Відповідно до ст. 6 Положення, Комісія вправі відмовити у розгляді звернення, якщо у компетентному суді порушено провадження про розгляд відповідного спору. Аналогічна норма закріплена в статутних документах рад преси (аналог Комісії з журналістської етики) багатьох країн. Це дозволяє ефективно використовувати інструменти саморегуляції етичних питань діяльності журналістів і редакцій – на противагу державному регулюванню. 

Враховуючи той факт, що Державне бюро розслідувань порушило кримінальне провадження за фактом опублікованого журналістом відео, Комісія не розглядатиме дії журналіста Юрія Бутусова до закриття кримінального провадження. 

2. Комісія засуджує будь-які спроби тиску на журналістів. У тому числі – спроби використати комісію для тиску на журналістів. 

Діяльність Комісії не може бути спрямована на посилення позицій тієї чи іншої сторони конфлікту. Це суперечить засадам саморегуляції, яка допомагає засобам масової інформації реагувати на обґрунтовані скарги та виправляти недоліки методом спроб і помилок – за умов збереження редакційної свободи та мінімізації державного втручання.

Як орган саморегуляції роботи журналістів та редакцій в Україні, Комісія з журналістської етики відкрита до звернень споживачів інформації, які вбачають порушення Кодексу етики в матеріалах журналістів. Ми також готові надавати рекомендації журналістам окремих  етичних аспектів роботи.

КЖЕ

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-