Кожен третій ВІЛ-позитивний українець не знає про свій статус – Ляшко

Кожен третій ВІЛ-позитивний українець не знає про свій статус – Ляшко

Укрінформ
В Україні близько 257 тисяч людей живуть із ВІЛ.

Про це під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, передає кореспондент Укрінформу.

"Вітаю всіх у сьогоднішній Всесвітній день боротьби зі СНІДом і висловлюю солідарність з усім світом в епоху протидії одразу двом епідеміям. Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні є другою за величиною серед країн Східної Європи та Центральної Азії. У нашій країні близько 257 тисяч людей живуть із ВІЛ", - сказав Ляшко.

Він розповів, що епідемія географічно неоднорідна, і найбільше її тягар відчувають Одеська, Дніпропетровська, Миколаївська та Донецька області.

За словами міністра, національна стратегія подолання епідемії ВІЛ спрямована на профілактику, своєчасну діагностику захворювання, догляд та лікування.

"Завдяки спільним зусиллям медичних закладів та громадських організацій, навіть в умовах карантинних обмежень через COVID-19 минулого року 2,5 млн людей обстежилися на ВІЛ, у 19 тисяч було виявлено ВІЛ та 18 тисяч почали лікування", - розповів Ляшко.

Він підкреслив, що на тлі масштабного розширення доступу до антиретровірусної терапії, захворюваність на ВІЛ-інфекцію стабільно знижується.

"За останні 5 років кількість смертей від хвороб, які зумовлені ВІЛ-інфекцією, зменшилася втричі. Але на жаль, минулого року 2,5 тисячі людей з ВІЛ померли. Основна причина цих наслідків - це пізня діагностика хвороби. Попри всі наші зусилля у кожної третьої людини вперше ВІЛ інфекцію було виявлено вже на стадії СНІДу", - зазначив очільник МОЗ.

Ляшко поінформував, що кожен третій ВІЛ-позитивний українець і сьогодні не знає про свій статус. "Це відбувається тому, що люди нехтують доступною і безкоштовною можливістю зробити тест на ВІЛ-інфекцію. Сьогодні протестуватися на ВІЛ можна у сімейного лікаря, в будь-якому закладі охорони здоров'я, який надає медичну допомогу в межах програми медичних гарантій, а також у пунктах тестувань неурядових організацій", - сказав міністр.

Щороку, з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-