Десяте підвищення за рік: які пенсії зростають і на скільки

Десяте підвищення за рік: які пенсії зростають і на скільки

Графік
Укрінформ
Міністерство соціальної політики України роз'яснило, як вплине на пенсії збільшення з 1 грудня прожиткового мінімуму і зростання заробітної плати.

Як передає Укрінформ з посиланням на Мінсоцполітики, з 1 грудня відбудеться перерахунок пенсії з двох підстав: збільшиться розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність з 1854 грн до 1934 грн, та зросте мінімальна заробітна плата з 6 тисяч до 6 500 грн.

У результаті збільшиться на 200 грн - з 2 400 до 2600 грн - мінімальна пенсія за віком для осіб старше 65 років, які мають повний стаж (жінки 30 років і 35 років) та не працюють.

На 80 грн збільшаться пенсійні виплати для інших пенсіонерів, які мають страховий стаж меншої тривалості та одержують пенсію в мінімальному розмірі й не працюють.

Збільшуються надбавка до пенсії за понаднормовий стаж, надбавки, підвищення до пенсій (зокрема ветеранам війни, особам, які мають особливі заслуги).

Також зросте максимальний розмір пенсії.

"Це десяте підвищення пенсій за поточний рік. Зокрема з 1 жовтня 2021 року підвищені пенсії на 400 грн особам віком від 75 до 80 років з встановленням для них мінімальної пенсійної виплати 2 500 грн", - відзначають у Мінсоцполітики.

У березні проіндексували пенсії на 11% та вперше підвищили в липні новопризначені пенсії.

Із липня на 2 тис. грн збільшились пенсії для окремих категорій військових пенсіонерів та мінімальні пенсійні виплати для осіб з інвалідністю, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

"Таким чином, у грудні 2021 року середній розмір пенсії складе 3 980 грн, що на 546 грн (або на 16%) більше порівняно з аналогічним періодом минулого року (3 434 грн)", - повідомляють у міністерстві.

У Мінсоцполітики наявний календар підвищення пенсій на 2022 рік, у якому, зокрема передбачається індексація пенсій, встановлення мінімальних пенсійних виплат розміром 3 тис. грн особам віком старшим за 70 років зі встановленням доплати до пенсії розміром 300 грн особам віком від 70 до 75 років, а також підвищення надбавок, доплат до пенсій.

Очікується, що у 2022 році середньорічний розмір пенсії становитиме 4 533 грн (порівняно з 2020 роком збільшення складе 940 грн або 26%).

Як повідомляв Укрінформ, з 1 грудня в Україні зростуть деякі види виплат. Зокрема йдеться про підвищення мінімальної пенсії непрацюючим пенсіонерам віком 65+, мінімальної пенсії сім'ям військовослужбовців у разі втрати годувальника та шахтарям, мінімальної пенсії за віком непрацюючим пенсіонерам, мінімальних пенсійних виплат особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій.

Також з 1 грудня зросте пенсія за особливі заслуги перед Україною, відбудеться підвищення виплат ветеранам війни та членам сімей загиблих/ померлих ветеранів війни та максимальний розмір пенсії.

Мінімальний розмір пенсії за віком становитиме 1934 грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-