Денісова закликала грузинську владу забезпечити належну медичну допомогу Саакашвілі

Денісова закликала грузинську владу забезпечити належну медичну допомогу Саакашвілі

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова закликала владу Грузії забезпечити право на належну медичну допомогу голові Виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України Міхеїлу Саакашвілі.

Як передає Укрінформ, про це Денісова повідомила у Телеграмі.

Вона зазначила, що президент Міжнародного центру реабілітації жертв катувань і насильства Маріам Джишкаріані надала раніше інформацію, що у Саакашвілі наявні симптоми посттравматичного стресового розладу, пов'язаного із тортурами у в'язниці.

"Як Уповноважений Верховної Ради України з прав людини і надалі приділятиму особливу увагу додержанню прав Саакашвілі та закликаю владу Грузії забезпечити процесуальні права, право на належну медичну допомогу українського громадянина", - уточнила український омбудсман.

Читайте також: Суд у справі Саакашвілі відклали до 23 грудня

Вона також схвалила відновлення грузинською владою порушених процесуальних прав Саакашвілі.

Зокрема, Денісова уточнила, що його присутність на судовому засіданні у понеділок у справі щодо подій 7 листопада 2007 року у Тбілісі забезпечує право Саакашвілі на справедливий та публічний розгляд, гарантоване статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Як повідомляв Укрінформ, 29 листопада Саакашвілі вперше після затримання доставили до Тбіліського міського суду. До цього він не брав участь у засіданнях навіть дистанційно, а його захисники заявляли про поганий стан здоров'я політика.

1 жовтня 2021 року Саакашвілі затримали у Грузії, де проти нього порушено декілька кримінальних справ.

Наступної доби стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування.

8 листопада його переведено до лікарні в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі з в'язниці у Руставі. 18 листопада, на 49-ий день голодування, Саакашвілі знепритомнів, після чого його перевели до реанімації.

Читайте також: У Саакашвілі діагностували посттравматичний стресовий розлад

Пізніше експрезидента Грузії перевезли до військового шпиталю у місто Горі, оскільки його самопочуття погіршилося. Там Саакашвілі припинив голодування.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-