У графіку КСУ поки не заплановане складання присяги двома новими суддями

У графіку КСУ поки не заплановане складання присяги двома новими суддями

Укрінформ
У порядку денному Конституційного Суду на поточний тиждень не заплановане спеціальне пленарне засідання Великої палати, на якому мають скласти присягу призначені Президентом 26 листопада суддями Оксана Грищук і Олександр Петришин.

Як передає Укрінформ, відповідна інформація відсутня на сайті суду у розділі “Порядок денний”

Водночас у розкладі суду на 30 листопада заплановане засідання Великої палати, під час якого має бути розглянуте питання стосовно визначення форми конституційного провадження у справі за конституційним поданням 49 нардепів щодо конституційності указів Президента, якими двічі відсторонявся від обов’язків судді Олександр Тупицький, а також указу від 27 березня поточного року, яким було звільнено суддів Тупицького і Олександра Касмініна. 

У пресслужбі КС у коментарі агентству повідомили, що цей порядок денний був затверджений ще минулого тижня. Чи буде заплановане спецзасідання ВП КСУ цього тижня, у суді не відповіли.

Водночас чинний Регламент КС передбачає, що суддя складає присягу на спеціальному пленарному засіданні Великої палати не пізніше п’ятого робочого дня з моменту призначення. 

Разом з тим ст. 148 Конституції говорить, що суддя КС “набуває повноважень з дня складення ним присяги на спеціальному пленарному засіданні суду”.

Як повідомляв Укрінформ, 26 листопада 2021 року на сайті Офісу Президента були розміщені укази Президента Володимира Зеленського №596/2021 та №597/2021 про призначення Оксани Грищук і Олександра Петришина на посади суддів Конституційного Суду України.

Пресслужба глави держави поінформувала, що Зеленський виконав свій конституційний обов’язок та здійснив призначення двох суддів до складу КСУ на відповідні місця, які залишалися вакантними з березня цього року.

Раніше, 27 березня поточного року, Президент видав Указ, відповідно до якого дочасно мали бути припинені повноваження суддів КСУ Олександра Тупицького і Олександра Касмініна.

Обидва звільнених судді оскаржили це рішення у Верховному Суді.

14 липня 2021 року Касаційний адмінсуд у складі Верховного Суду визнав незаконним указ Президента від 27 березня, яким він скасував указ свого попередника Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького суддею КС.

Офіс Президента оскаржив це рішення до Великої палати Верховного Суду. Остаточного рішення у цій справі поки немає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-