Треба переконатися, чи «впізнають» Omicron наявні в Україні ПЛР-тести - санлікар

Треба переконатися, чи «впізнають» Omicron наявні в Україні ПЛР-тести - санлікар

Укрінформ
У зв'язку зі зміненою антигенною структурою нового штаму коронавірусу Omicron необхідно терміново переконатися в здатності ПЛР тест-систем, що використовуються в Україні, для верифікації його хоча б як SARS-CoV-2.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці заявив головний державний санітарний лікар Херсонської області Юрій Ромаскевич.

«Враховуючи змінену антигенну структуру нового варіанту, необхідно терміново переконатися в здатності ПЛР тест-систем, що використовуються в Україні, для верифікації його хоча б як SARS-CoV-2», - написав Ромаскевич.

У коментарі кореспонденту агентства він зазначив, що за допомогою ПЛР-діагностики визначають частинки РНК вірусу. «Враховуючи те, що він дуже сильно змінився, може виявитися так, що частина тест-систем не будуть його верифікувати взагалі, тобто вони не бачитимуть його як COVID... Припустимо, ті тест-системи, які є в Херсонській області , вони… будуть його показувати, а ось що купували та використовують інші регіони – не знаю», - сказав Ромаскевич.

У своєму пості у Фейсбуку він також нагадав факти про новий штам Omicron (B.1.1.529). Зокрема, що Omicron виявлено в Південно-Африканській Республіці, судячи з поширеності, циркулює на півдні Африки не менш як місяць. Штам значно заразніший порівняно навіть із «Дельтою». За структурою через мутацію значно відрізняється від усіх трьох найбільш відомих світу штамів і саме тому поширюється думка про можливу неефективність вакцин. Але Ромаскевич звертає увагу на те, що поки що зарано робити висновки про ефективність вакцинації.

«Зупинимося та замислимося. Думка може бути заснована лише на фактах. Фактів немає, можливо, поки що немає. Для оцінки ефективності вакцин, які є в нашому розпорядженні, має пройти кілька тижнів контакту вакцинованих із новим штамом і лише після цього можна буде робити висновки про ефективність вакцинації, причому не лише від ризику захворіти, а й від більш тяжкого перебігу», - написав Ромаскевич.

За його словами, судячи з тих повідомлень, які роблять клініцисти ПАР, говорити про більш тяжкий перебіг коронавірусної хвороби, спричиненої Omicron, поки теж не доводиться.

«Поки що пацієнти переважно у віці до 50 років і практично здорові спочатку, але відстежувати ситуацію для визначення вектора реагування потрібно», - написав Ромаскевич.

Він наголосив на необхідності враховувати те, що ми живемо за часів авіаперевезень, а також нездатність демократичних країн Європи до жорстких карантинних обмежень, тому він прогнозує сценарій зростання нової хвилі коронавірусу в Україні – це буде друга половина січня 2022 року, «починаючи із західних областей + Київ», у Херсонській області – лютий 2022 року.

«Хворих буде багато, дуже багато, тому пріоритет готувати більше ліжок та кисень. Терміново розв'язати питання про бустерну вакцинацію медиків», - написав Ромаскевич.

За його прогнозами, пандемія захворювання завершиться в липні 2022 року, «хоча ВООЗ оголосить про це ще через місяці 2-3 із обережності», а загубить вірус саме його здатність до мутацій, деякі з яких (і такі дані вже з'являються) позбавлять його можливості до реплікації.

Як повідомляв Укрінформ, у Європейському центрі профілактики та контролю захворювань (ECDC) заявили, що новий штам коронавірусу Omicron може бути більш стійким до вакцин та швидше поширюватися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-