На базі Охматдиту створять Асоціацію дитячих лікарень та кризовий центр

На базі Охматдиту створять Асоціацію дитячих лікарень та кризовий центр

Укрінформ
На базі Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" буде створено Асоціацію дитячих лікарень та Медико-експертний кризовий центр, який діятиме у співпраці з правоохоронцями.

Про це повідомив на пресконференції генеральний директор Охматдиту доктор медичних наук Володимир Жовнір, передає кореспондент Укрінформу.

«Асоціація фактично стане єдиною мережею дитячих медзакладів країни та зможе консолідувати весь досвід та напрацювання сучасної педіатрії. Планується, що така спільнота сприятиме розв’язанню сучасних проблем галузі, а лікарі в межах асоціації зможуть брати участь у розробці та затвердженні протоколів надання медичної допомоги та безперервно навчатися», — сказав Жовнір.

За його словами, на основі асоціації буде створено Медико-експертний кризовий центр, який допомагатиме запобігати та розв'язувати медико-соціальні проблеми, як-от дитячі залежності, насилля, спроби суїциду.

“В Охматдиті ми щодня стикаємось із безліччю кризових ситуацій, у які потрапили діти. Ми спостерігаємо зменшення віку дітей, що вчиняють суїцидальні спроби, збільшення випадків алкогольних та наркотичних отруєнь, насильства над дітьми. До Національної лікарні пацієнти потрапляють уже після кризової ситуації. Але ми хочемо запобігати таким випадкам”,— сказала завідувачка Центру медико-психологічної, соціально-реабілітаційної допомоги НДСЛ «Охматдит» кандидат психологічних наук Олена Анопрієнко.

Читайте також: Підлітки зібрали кошти на нове обладнання для «Охматдиту»

За даними Охматдиту, тільки в Києві до медзакладу через суїцидальні спроби у 2019 році потрапило 67 дітей, у 2020-му - 70, а від початку 2021-го таких випадків було вже 88. Через фізичне насильство в лікарні опинилися у 2020 році 22 дитини, за 9 місяців нинішнього - 16 дітей.

За спостереженнями лікарів, зростає і кількість випадків отруєнь дітей наркотичними речовинами та етанолом. У 2021 році, згідно зі статистикою Охматдиту, 177 дітей доправлено до лікарні з ознаками отруєння психоактивними речовинами та алкоголем, причому 40% з них у такий спосіб хотіли вкоротити собі віку.

Як зазначив Жовнір, через недогляд зі сторони батьків часто в лікарню потрапляють маленькі діти, які проковтнули сторонній предмет або якусь хімічну речовину. Тільки у 2021 році до Охматдиту було 611 звернень через проблеми зі шлунково-кишковим трактом у дітей, проведено 108 операцій з ендоскопічного видалення сторонніх предметів з ШКТ, 7 хірургічних операцій. Також було 90 звернень з приводу сторонніх тіл у дихальних шляхах дитини, у 33 випадках було проведено операції з їх ендоскопічного видалення. Цьогоріч також зафіксовано 157 випадків госпіталізації дітей з опіками ШКТ через дію агресивних речовин, 7 - з опіками дихальних шляхів.

"Ці проблеми призводять до того, що звичайна здорова дитина стає інвалідом. Але всі ці проблеми можна було б вирішити на етапі сім’ї, суспільства і зробити так, щоб випадків недогляду, насильства над дітьми було менше", - сказав гендиректор Охматдиту.

Читайте також: Охматдит отримає 24 мільйони на обладнання для реанімаційного відділення немовлят

Планується, що Медико-експертний кризовий центр на базі Асоціації дитячих лікарень активно співпрацюватиме з правоохоронцями, щоб запобігати злочинам, пов’язаним з проблемами залежностей і девіантною поведінкою неповнолітніх.

Уже 20 лікарень з різних регіонів України підтримали цю ініціативу Охматдиту. Загалом планується залучити до асоціації понад 100 дитячих лікувальних закладів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-