Українські хірурги провели дев'ять успішних трансплантацій за дві доби

Українські хірурги провели дев'ять успішних трансплантацій за дві доби

Фото
Укрінформ
За дві останні доби українські хірурги успішно провели дев’ять операцій з трансплантації органів від трьох донорів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Як повідомили у міністерстві, операції з трансплантації пройшли майже одночасно у чотирьох клініках Запоріжжя та Києва. Серед них – вперше – у столичній лікарні "Феофанія", де пацієнту пересадили печінку.

У столичному Інституті серця МОЗ України 52-річному чоловіку одночасно пересадили й серце, і нирку. Працювали команди медиків Інституту та Київського міського центру нефрології та діалізу. До операції чоловік 16 років перебував на гемодіалізі.

Також вперше відбулась експлантація анатомічних матеріалів в одному з приватних медичних центрів. Завдяки цьому шанс на життя отримали троє людей, для яких лише трансплантація була порятунком. Донор загинув через інсульт, рідні надали згоду на вилучення органів.

Після складення відповідного акту та проведення обстежень на можливість донорства трансплант-координатор медичного центру внесла належну інформацію до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів та тканин, яка автоматично зіставила пари донор-реципієнт.

Відповідно до співставлених пар участь в експлантації взяли бригади трансплантологів Інституту серця МОЗ України, Клінічної лікарні "Феофанія" та Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова.

В МОЗ висловили співчуття родині донора та подякували за прийняття складного, але вкрай важливого рішення.

Як повідомляв Укрінформ, у проєкті закону про Державний бюджет України на 2022 рік передбачається закласти 789,5 млн гривень на фінансування трансплантації органів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-