Близько 800 мільйонів передбачили у проєкті бюджету на дитячу та дорослу трансплантологію

Близько 800 мільйонів передбачили у проєкті бюджету на дитячу та дорослу трансплантологію

Укрінформ
У проєкті закону про Державний бюджет України на 2022 рік передбачається закласти 789,5 млн гривень на трансплантацію органів та тканин.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Ми робимо все можливе, щоб більше не потрібно було їхати за кордон робити трансплантацію кісткового мозку. І дитяча, і доросла трансплантація стає доступною в Україні за кошти Державного бюджету. У проєкті бюджету на 2022 рік цього разу закладено 789,5 млн гривень на трансплантацію", - написав Ляшко.

Міністр нагадав, що 19 серпня в Україні вперше здійснили трансплантацію кісткового мозку дорослому від неродинного донора.

Читайте також: В Україні ще девять лікарень проводитимуть операції з трансплантації

"Сьогодні зустрівся з надзвичайно мужньою і водночас тендітною 18 річною Еліною. Саме їй 19 серпня лікарі Черкаського обласного онкологічного диспансеру спільно з командою відділення ТКМ НДСЛ Охматдит вперше у країні пересадили кістковий мозок.

Завдяки Українському реєстру донорів кісткового мозку у Світовому реєстрі вдалося знайти повністю сумісного донора. І наша команда лікарів провела операцію... Мрія Еліни обійняти нарешті свою маму, сьогодні здійснилася", - розповів Ляшко.

Читайте також: Ляшко назвав тарифи на трансплантацію органів

Як повідомляв Укрінформ, на Програму медичних гарантій уряд пропонує виділити в державному бюджеті на 2022 рік 158 млрд грн. Зокрема, як повідомив міністр фінансів Сергій Марченко, в проєкті бюджету передбачено 1,5 млрд грн на трансплантацію та лікування за кордоном.

З 1 січня 2021 року в Україні запрацювала Єдина державна інформаційна система трансплантації органів та тканин. МОЗ розраховує у 2021 році на проведення не менш як 250 операцій з трансплантації органів. За І півріччя 2021 року в Україні виконали 126 операцій з трансплантації органів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-