Дві третини осіб з інвалідністю стикаються з труднощами у транспорті

Дві третини осіб з інвалідністю стикаються з труднощами у транспорті

Опитування
Укрінформ
Понад 60% респондентів з інвалідністю стикаються з труднощами під час користування громадським транспортом.

Про це заявив голова Центру прикладних досліджень Андрій Каракуц на пресконференції в Укрінформі, презентуючи результати опитування.

За його словами, згідно з результатами опитування, 72,15% респондентів з інвалідністю відповіли, що користуються громадським транспортом, 27, 9% повідомили, що не користуються.

Найчастіше користуються автобусом, маршрутними таксі, тролейбусом, трамваєм — 71% респондентів, таксі користуються — 41,9%, залізницею — 34,7%, міжміськими автобусами — 31,9%, менш як 10% - метро, літаки.

“На запитання “Чи відчуваєте ви труднощі під час користування громадським транспортом?” “так” відповіли 63,4%. Таким чином, дві третини респондентів зазначили, що стикаються з труднощами. Тобто, мобільність на дуже низькому рівні. Важко відповісти сказали 17,9% респондентів, не стикаються з труднощами лише 18,7%”, - розповів Каракуц.

На уточнення, про які саме труднощі ідеться, 71,9% респондентів відповіли - фактично сама непристосованість громадського транспорту для потреб осіб з інвалідністю, тобто, маршрутні таксі, автобуси не обладнані підйомниками, необхідними для маломобільних груп населення засобами.

Окрім того, 44,2% респондентів віднесли до труднощів, з якими стикаються під час користування транспортними засобами, непристосованість зупинок громадського транспорту, 31,4% - відсутність ліфтів, пандусів, понижених бордюрів, 25,4% - непристосованість підземних переходів, 24,9% - відсутність допомоги при посадці та висадці, 21,9% - непристосованість пішохідних шляхів, 21,2% - непристосованість перонів, 18,2% - відсутність пристосованих туалетних кімнат, 16,6% - відсутність зон відпочинку для пасажирів з інвалідністю, 16,2% - непристосованість транспортних споруд, 14% - відсутність направляючих та звукового супроводження, 12,7% - непристосованість місць для паркування , 7,8% - відсутність кімнати матері та дитини.

“Ми бачимо дуже великий пласт роботи, який потрібно робити для того, щоб задовольнити потреби осіб з інвалідністю”, - зауважив Каракуц.

Водночас він додав, що українське законодавство передбачає забезпечення доступності транспорту та адміністративних споруд для осіб з інвалідністю, “проте 57,8% зазначили, що немає контролю за виконанням чинного законодавства”.

Дослідження наявних проблем щодо реалізації соціальних, трудових, професійних можливостей для осіб з інвалідністю було здійснено в межах “Програми сприяння соціальній, трудовій та професійній реабілітації осіб з інвалідністю”, реалізованої ГС “Луганська асоціація організацій осіб з інвалідністю” за підтримки Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Всеукраїнське опитування на тему “Соціальна, трудова та професійна реабілітація осіб з інвалідністю” проведене у період вересень-жовтень 2021 року з метою вивчення умов доступності транспорту та об’єктів транспортно-дорожньої інфраструктури для осіб з інвалідністю в Україні на території всієї України, окрім тимчасово окупованих територій АР Крим, м. Севастополя, а також - Донецької та Луганської областей.

Участь в опитуванні взяли 1011 осіб з інвалідністю І, ІІ та ІІІ груп.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-