Україні потрібен механізм покарання за цькування в інтернет-просторі - активісти

Україні потрібен механізм покарання за цькування в інтернет-просторі - активісти

Фото
Укрінформ
Через правову та законодавчу неврегульованість переслідування та цькування в інтернет-просторі залишаються в Україні безкарними.

З відповідним зверненням до органів влади та громадськості виступили члени ГО «Геополітичний альянс жінок» на пресконференції в Укрінформі.

Як зазначила голова правового департаменту цієї громадської організації, керівниця ГО «Луганська правозахисна група» Наталія Целовальніченко, відсутністю механізму притягнення до відповідальності за насильство недоброзичливці активно користуються для цькування в інтернет-просторі.

«Зараз в інтернет-просторі немає належного захисту прав, честі, гідності людини від кіберзлочинності, поширення негативної, сфальшованої інформації задля приниження й знищення людини. З цим стикаються не лише політики, ця технологія набула значного поширення й стала інструментом шантажу багатьох людей. У більшості випадків страждають жінки, але дуже часто з цим стикаються навіть чоловіки - політики, громадські діячі тощо», - сказала вона.

Звернення жінок-лідерок щодо неприпустимості безкарності переслідувань в Інтернеті / Фото: Олена Худякова, Укрінформ

Учасники заходу звернули увагу на те, що в українському законодавстві дуже важко довести факт насильства після того, як він стався, що значно ускладнює покарання взагалі, а не лише в інтернет-просторі.

«Якщо вдома чи на вулиці стався прояв фізичного чи сексуального насильства, можна подавати заяву в правоохоронні органи й публічно про це заявляти, але правоохоронний механізм сьогодні працює таким чином, що факт насильства може бути зафіксований лише у час його здійснення. Тобто, довести факт насильства після того, як він стався, в українському правовому полі майже неможливо», - наголосила президентка ГО «Геополітичний альянс жінок» Світлана Саламатова.

Учасники заходу висловилися за проведення детального моніторингу ситуації щодо поширення насильства в інтернет-просторі задля законодавчих змін і виправлення ситуації на рівні органів державної влади.

«Слід провести моніторинг цієї сфери, аналіз чинного законодавства, діяльності органів влади, правоохоронних органів. На підставі цього моніторингу з урахуванням прогресивного світового досвіду надати рекомендації законодавцям та органам державної влади для того, щоб ці питання було врегульовано», - сказав юридичний радник Центру комерційного права, член Науково-консультаційної ради при Національній асоціації арбітражних керуючих України Ігор Ніколаєв.

Громадські діячі зазначили, що держава має створити ефективний організаційно-правовий механізм захисту прав громадян від насильства в інтернет-просторі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-