Як укласти декларацію з лікарем для дитини - роз'яснення Нацслужби здоров'я

Як укласти декларацію з лікарем для дитини - роз'яснення Нацслужби здоров'я

Відео
Укрінформ
Укласти декларацію з лікарем для дитини молодше 14 років може будь-хто з батьків чи опікунів дитини. З 14 років дитина може самостійно обирати лікаря та укладати з ним декларацію.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у відеороз'ясненні Національної служби здоров'я, яке оприлюднено в Фейсбуці.

"Укласти декларацію може будь-хто з батьків. З 14 років дитина може зробити це самостійно і самостійно обрати лікаря. Проте згідно з законодавством України лікар має повідомляти батькам або усиновлювачам чи опікунам неповнолітньої дитини про стан її здоров'я. За українським законодавством людина вважається неповнолітньою до 18 років", - повідомили в НСЗУ.

Для укладення декларації батькам дитини молодшої за 14 років потрібно мати свідоцтво про народження дитини або відповідний документ, який підтверджує факт народження. А також документи, які посвідчують особу та повноваження одного з батьків або законного представника дитини.

Якщо дитина вже має реєстраційний номер облікової картки платника податків, необхідно при укладенні декларації пред'явити і його.

Дитині старшій за 14 років, якщо вона укладає декларацію самостійно, потрібно один з наступних документів: паспорт громадянина України; тимчасове посвідчення громадянина України; посвідку на постійне проживання в Україні; посвідчення біженця; посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, а також реєстраційний номер облікової картки платника податків.

У НСЗУ нагадали, що медичну допомогу на первинній ланці дітям надають педіатри та сімейні лікарі.

Лікаря можна обрати особисто або скористатися порадами знайомих.

Окрім цього, на сайті НСЗУ є перелік закладів первинної медичної допомоги та лікарів, з якими можна укласти декларацію.

У педіатра ліміт декларацій - 900, у сімейного лікаря - 1800.

"Рекомендований ліміт не означає, що лікар не може брати більше пацієнтів. Він може зробити це на свій розсуд", - додали в НСЗУ.

Водночас в НСЗУ наголосили, що у випадку, коли лікар має вільні місця для укладення декларацій, але відмовляє в цьому, необхідно звернутися до керівника медичного закладу.

Також можна укласти декларацію з лікарем первинної ланки в приватних медичних центрах, якщо вони мають договір з Нацслужбою здоров'я на надання таких послуг.

За даними НСЗУ, договір на надання первинної меддопомоги мають понад 500 лікарів-ФОП та 262 приватних медзаклади.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Національної служби здоров'я, декларації з лікарями первинної ланки мають понад 32 млн українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-