В Україні відзначається День Гідності та Свободи

В Україні відзначається День Гідності та Свободи

Укрінформ
В Україні у неділю, 21 листопада, відзначають День Гідності та Свободи.

Його встановлено згідно з Указом Президента від 13 листопада 2014 року на честь початку цього дня двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року, повідомляє Укрінформ.

День Гідності та Свободи став своєрідним наступником свята Дня Свободи, що відзначався на честь Помаранчевої революції з 2005 по 2011 роки 22 листопада, але був скасований.

Саме 21 листопада 2013 року відбулись перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Читайте також: У Музеї Майдану відкрилася Галерея протестного мистецтва

Та на відміну від подій Помаранчевої революції, цього разу обстоювання гідності та свободи коштувало багатьох життів українських патріотів - 106 людей були вбиті і понад 2 тис. поранені. А навесні 2014 року розпочалася військова агресія Росії, яка супроводжувалася окупацією Криму та окремих територій Донецької та Луганської областей.

З нагоди Дня Гідності і Свободи в усіх населених пунктах України відбуватимуться меморіальні заходи – молебні, покладання квітів, у церквах служитимуть панахиди. Низка заходів відбудеться й у Києві. Зокрема, на алеї Героїв Небесної Сотні, пройде молебень і хода «Не втрачаймо гідність. Захистимо свободу», біля монумента Незалежності розгорнеться вулична виставка «Мальована історія Майдану».

Голова Верховної Ради Руслан Стафанчук у вітанні з нагоди Дня Гідності і Свободи зазначає, що українці готові й надалі захищати свою свободу, незалежність і гідність.

Він нагадав, що державному гімні України є рядки: «Душу й тіло ми положим за нашу свободу».

"Він (гімн - ред.) показує нам ціну Свободи — наші душі та наші тіла. Саме тому для українців немає нічого дорожчого, ніж Гідність і Свобода. Ми довели це під час Помаранчевої революції 2004-го. Ми на весь світ заявили про це під час Революції гідності 2013-го. Ми щодня доводимо це в боротьбі за незалежність на Сході України", - заявив Стефанчук.

День Гідності і Свободи символізує дві доленосні для незалежної України події - революції 2004 та 2013-2014 років, йдеться у вітанні Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

“21 листопада — дата, що символізує дві доленосні для Незалежної України події. Помаранчеву революцію та Революцію Гідності. І у 2004, і у 2013 роках українці продемонстрували неймовірну силу єдності та згуртованості довкола засадничих цінностей: гідності та свободи”, - підкреслив Шмигаль.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, вітаючи співгромадян із Днем Гідності і Свободи, наголосив: Незалежність є ключовим прагненням українського народу, а свобода - незмінною цінністю для всіх українців.

"Хоча й всі ми різні, спільна цінність для українців незмінна. Це свобода. Саме незалежність є ключовим прагненням нашого народу крізь століття. Ми цінуємо та будемо відстоювати її, незважаючи ні на що", - заявив Ткаченко.

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній з нагоди Дня Гідності та Свободи зазначив, що Революція Гідності підтвердила європейську самоідентичність нашої країни, непоборне прагнення українського народу до честі та справедливості, незламність духу та здатність протистояти тим, хто вважає себе вправі зазіхати на нашу свободу.

"21 листопада – водночас урочиста і болісна для українського народу дата.

Урочиста – адже це день початку Революції Гідності, революції, яка підтвердила європейську самоідентичність нашої країни, непоборне прагнення українського народу до честі та справедливості, незламність духу та здатність протистояти тим, хто вважає себе вправі зазіхати на нашу свободу.

Болісна – адже, на жаль, ми переконалися тоді і продовжуємо переконуватися зараз, щоденно отримуючи звістки з фронту: захищати те, що ми любимо, те, у що ми віримо, обороняти свої цінності, ідеали та власну державу доводиться дорогою ціною", - зауважив Епіфаній.

Київський міський голова Віталій Кличко наголосив, що боротьба за європейське майбутнє, за гідність і свободу триває і сьогодні - Україна відстоює територіальну цілісність та незалежність нашої держави у боротьбі з російським агресором.

"І в 2004, і в 2013 українці вийшли виборювати своє право жити у вільній, демократичній, європейській Україні. І, якщо Помаранчева революція перемогла без втрат і жертв, то за перемогу Революції гідності ми заплатили високу ціну. Загинули сто найвідданіших патріотів - Героїв Небесної сотні", - відзначив Кличко.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що саме Майдан дав українцям право змінювати владу, право на мирний протест, право вільно обирати, яке ЗМІ читати і дивитися, а також право контролювати, куди йдуть бюджетні кошти, право вільно подорожувати Європою й право робити цивілізований бізнес.

“Свобода - це і є найголовніша цінність. Ми заплатили за свободу високу ціну, і я схиляю голову перед героями Небесної сотні. Але, повірте, ціна несвободи була би ще вищою і ще кривавішою”, - підкреслив міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-